Activitati fizice pentru copiii care nu vor sa faca sport

/ / Modificat: 2021-06-03
Activitati fizice pentru copiii care nu vor sa faca sport

Sportul este esential pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Desi ai putea crede ca micutii sunt tot timpul dornici sa faca miscare, nu toti adora sa faca sport. Unii chiar refuza vehement activitatile fizice.

Cand acest lucru se intampla este important ca parintii sa nu lase copiii sa devina sedentari ci sa-i indrume spre un anumit sport sau o anumita forma de miscare care sa le faca placere.

De ce refuza copiii sa faca sport

Refuzul copiilor de a face sport poate avea mai multe cauze: cauze sociale (alti copii au ras de ei, antrenorul este prea dur, etc), faptul ca nu ii plac anumite tipuri de sport sau, pur si simplu, prefera sa stea in fata televizorului.

Pe masura ce cresc, copiii sunt tot mai putin motivati sa faca sport. In schimb se vor orienta catre activitati mai placute si mai simple, precum jocurile video, vizionare de filme sau altele activitati similare. 

In ciuda acestor lucruri nu trebuie sa treci cu vederea peste lipsa de activitate fizica a copilului. Iata ce poti face pentru a-l motiva pe cel mic sa faca miscare:

1. Modelul personal

Modelul personal este, de cele mai multe ori, cel mai puternic stimulent. Daca micutul te vede ca faci sport regulat, acasa, sau il iei cu tine la sala (il poti lua la ore de pilates care sunt usoare pentru el), va deveni o rutina obisnuita in viata lui.

2. Stimularea timpurie

Inca din primele zile de la nastere copilul trebuie stimulat. Abilitatile motorii si psihologice ale acestora trebuie stimulate constant. Acest lucru se face prin miscari ale mainilor si picioarelor.

3. Motiveaza-l fara sa-l fortezi

Copilul trebuie sa perceapa sportul ca pe o joaca nu ca pe o povoara. La varste mici il poti pune sa faca sport impreuna cu tine. Puteti face impreuna, acasa, pilates. Gasesti o multime de tutoriale pe internet. Apoi, pe masura ce creste copilul va invata mai multe sporturi si va sti, cat de cat, ce ii place.

Incepand cu varsta de 6 ani copiii incep sa isi piarda motivarea de a face sport. Trebuie sa nu treci cu vederea acest lucru si sa afli care este cauza. Poate fi faptul ca si-a dorit sa faca, de exemplu, balet crezand ca este usor, insa a descoperit ca antrenamentele sunt mult prea grele, sau poate ca are colegi care rad de el ori antrenori mult prea duri. Acestea sunt, de cele mai multe ori, motivele principale pentru care un copil evita sa mai faca miscare.

Cu cat il vei forta sa faca miscare in conditiile in care nu se simte bine facand acest lucru, cu atat copilul va percepe acest lucru ca pe o corvoada si nu ca pe ceva benefic pentru el.

Gaseste solutii care sa-i placa. De exemplu mutarea la o alta clasa, unde antrenorul sa se poarte frumos cu el si sa nu aiba probleme cu colegii sau orientarea catre un alt sport.

Practicarea sportului potrivit

Sportul potrivit penru copil nu este unul care tine cont de anumite criterii importante pentru parinti, ci unul care sa-I placa micutului. De exemplu, daca ii place inotul, este foarte important sa il lasi sa practice acest sport si sa nu ii impui sa joace baschet.

Cu cat ii impui sa practice un sport pe care il detesta cu atat va fi mai dificil sa iubeasca miscarea. Da, poate fi frustrant pentru parinti sa-si inscrie copilul la o multime de cursuri intr-un timp scurt, insa este singura cale prin care copilul poate gasi sportul care i se potriveste.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre