Atunci cand esti mamica, primesti tot felul de sfaturi medicale legate de cresterea copilului, unele mai avizate decat altele. Bunicii, prietenele si rudele iti ofera tot felul de tratamente si leacuri atunci cand copilul este bolnav. Nu ajungi mereu la medic si trebuie sa actionezi rapid. Ce alegi? Iata cateva dintre cele mai confuze situatii cu care se confrunta parintii!
Acetaminofen sau ibuprofen?
Cand vine vorba de reducerea febrei sau calmarea oricarui tip de durere la copil, aceste 2 medicamente sunt cel mai adesea luate in considerare de parinti si recomandate de medici.
Conform cercetatorilor si medicilor, ibuprofenul este ceva mai eficient decat acetaminofenul ca putere de calmare, dar are si el efecte adverse asupra sanatatii.
Ambele medicamente au efecte secundare. Cel mai indicat este sa iei in considerare sfatul medicului, dar si felul in care reactioneaza copilul la unul sau la altul. Ibuprofenul poate crea iritatii la stomac, in timp ce acetaminofenul luat de bebelusi sub 1 an poate creste riscul de astm.
Televizor sau calculator?
In incercarea de a descoperi punctele forte sau benefice ale unuia sau altuia, vei afla ca atat televizorul, cat si calculatorul ofera atat beneficii, cat si efecte negative asupra sanatatii si dezvoltarii copilului. Important este sa stii ca micutul nu trebuie sa petreaca prea mult timp in compania niciunuia dintre ele.
Specialistii sustin ca jocurile video au ceva mai multe avantaje in dezvoltarea lui decat o are televizorul. Il ajuta sa isi puna in practica abilitatile si il ajuta sa gandeasca solutii la diverse probleme pe care le intampina in cale.
Suc de mere sau de portocale?
O alta dilema a parintilor este legata de sucul pe care-l dau copilului. In timp ce sucul de mere cauzeaza adesea diaree si balonare si este mai greu de digerat de copii, sucul de portocale este ceva mai prietenos cu burtica copilului. In plus, are si un plus de vitamina C care ajuta la intarirea sistemului imunitar al copilului.
Termometru oral sau rectal?
Exista o multime de tipuri de termometre pe piata, insa nu toate sunt recomandate bebelusilor. Cele digitale sunt de preferat in locul celor cu mercur, iar cele rectale sunt mai precise si usor de folosit la bebelusi.
Specialistii recomanda trecerea la un temometru oral sau la alte tipuri de termometre abia pe la 3 anisori.
Apa plata sau de la robinet?
Apa plata este mai indicata pentru copii decat apa de la robinet. Pe langa faptul ca este curatata de orice fel de impuritati, este lipsita de fluor. Consumul de apa cu fluor este indicat la copii mici pentru intarirea si dezvoltarea dintilor.
Insa exista micuti care nu au nevoie de atata fluor sau care, in urma consumului regulat de apa fluororata, fac intoxicatie cu acest mineral. Este mai indicat sa folosesti apa imbuteliata, pentru a evita astfel de probleme. Lasa-l sa bea apa de la robinet doar daca medicul recomanda un aport mai mare de fluor.
Nuggets sau burgeri?
Vine un moment in care nu mai poti scapa de insistentele micutului de a-l duce la fast-food si trebuie sa i te supui, macar o data la cateva luni. Stai si te uiti pe meniu si nu stii ce preparat este mai sanatos pentru cel mic - nuggets sau burgeri. Trebuie sa stii ca, din punct de vedere nutritional, burgerii stau mai bine decat bucatelele prajite de pui cu crusta.
Se pare ca sandvisurile cu carne au mai mult fier decat nuggets-ii. In plus, nu sunt prajiti in asa mult ulei si mai contin, pe langa chifla, si ceva legume proaspete.