Cat de atenta esti la cata apa bea copilul tau? Stii cata apa ar trebui sa bea in functie de varsta si greutatea lui?
Daca nu, ar trebui sa citesti mai departe pentru ca un copil deshidratat nu este ce ti-ai dori. Chiar si-acum, cand vine vremea rece, este important sa insisti sa bea suficienta apa.
Spre deosebire de un adult, corpul celor mici are in compozitie mult mai multa apa si de aceea are nevoie sa se hidrateze mai des pentru a reface rezervele din organism. Daca mai luam in calcul si faptul ca se iau cu joaca si uita sa bea apa (fie vorba intre noi, uita cam de tot!), atunci este necesar sa stam prin preajma si sa le amintim ca e cazul sa mai ia cate o gura de apa.
Nu este de glumit cu deshidratarea. La copiii mici, chiar si in faza incipienta, duce la stari de oboseala, dureri de cap, lipsa concentrarii, piele uscata, chiar si la performante cognitive scazute. Nu o spun eu, este rezultatul unui studiu realizat de National Hydratation Council, un ONG din Marea Britanie care se ocupa cu cercetarea importantei hidratarii. Tot englezii, prin British Nutrition Foundation, o institutie prestigioasa la nivel mondial, au realizat si un ghid cu recomandari cu privire la cantitatea de apa pe care trebuie sa o bea un copil.
Copiii intre 4 si 8 ani, indiferent de sex, trebuie sa bea intre 1,1 si 1,3 l de apa zilnic. Fetele intre 9 si 13 ani au nevoie de 1,3 -1,5 l, iar baietii de seama lor intre1,5 si 1,7 l. Sunt studii care spun ca o hidratare buna duce chiar la rezultate mai bune la scoala pentru ca organismul functioneaza la parametri maximi.
Bebelusii au si ei nevoie de apa. Pana la 6 luni nu este necesara, nici chiar in zonele foarte calduroase. Totusi, in cazul celor care primesc lapte formula calitatea apei este esentiala, pentru ca fara ea mama nu ar putea prepara laptele praf.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor recomanda ca intre 6 si 12 luni bebelusii sa consume intre 800 si 1000 ml lichide, intre 1 an si 2 ani 1,1-1,2 l lichide si intre 3 si 4 ani 1,3 l lichide. Prin lichide se inteleg apa plata, lapte, supa.
Care este rolul apei in organism?
Trebuie sa bem apa pentru ca ea este cea care duce nutrimentele catre celule. Ea ajuta organele din corp sa scape de impuritati si este utila pentru reglarea temperaturii corpului. Este clar ca fara ea nu putem trai. Daca un om poate supravietui fara mancare timp de 50 de zile, fara apa potabila nu are prea multe sanse daca trec 48 de ore.
Ce apa bem?
Acum ca am stabilit ca este imperios necesar sa bem apa, trebuie sa stim si sa o alegem. Este important atat pentru adulti, cat si pentru copii. In cazul bebelusilor este bine sa fim atenti sa nu aiba mai mult de 200 mg sodiu la 1 l si 250 mg SO4 la l.
Cel mai bine este sa alegeti o apa care sa aiba drept sursa izvoare din munti, din zone nepoluate. Este foarte simplu de verificat pentru ca pe toate etichetele este obligatoriu sa fie trecut si acest detaliu. Cu cat este captata de la o altitudine mai mare, cu atat este mai bine pentru sanatatea ta si a familiei tale.
Sant'Anna este una dintre aceste ape, venita din Piemont de la o altitudine de 1950 m. Este una dintre apele minerale ale Italiei care a reusit sa treaca granitele tarii de origine si sa castige premii la concursuri internationale de prestigiu. Superbrands Awards este unul dintre ele. Foarte convinsi de calitatea produselor lor, cei de la apa Sant'Anna au avut curajul sa faca in presa din Italia primul studiu comparativ. In 2001, au luat principalele produse cu care concura pe piata apelor minerale si le-au studiat caracteristicile, iar studiul a fost publicat in presa nationala.
Pe ce se bazeaza apa Sant'Anna?
Principalul punct forte este chiar transparenta. Eticheta lor contine toate informatiile de care un consumator are nevoie pentru a lua decizia corecta. Si un parinte care vrea sa-i dea copilului lui apa vrea sa stie multe, nu-i asa?
Continutul de sodiu si de nitriti este foarte mic si de aceea este indicata si in alimentatia bebelusilor. Din punct de vedere al pH-ului putem spune ca este o apa neutra, conform Ghidului Apelor Minerale realizat de Adrian Feru, pentru Patronatul Apelor Minerale. Chiar si cantitatea de nitrati este mica. O apa care are nitrati in concentratie mai mica de 45 mg/l la litru este considerata o apa aproape pura. Sant'Anna are 0,81 mg/l, ceea ce inseamna ca zona din care este captata este foarte curata si nepoluata, iar noi nu trebuie sa ne temem sa bem apa in fiecare zi.
Pentru a te asigura ca micutul tau bea suficienta apa, trebuie sa incepi de dimineata. La micul dejun adu-i pe masa un pahar si adu-i aminte din cand in cand sa guste din el. Ai grija sa aiba apa la scoala sau cand iese in parc, iar seara la cina nu trebuie sa va lipseasca paharele pline de pe masa.