Ce efect are consumul de zahar asupra copiilor

/ / Modificat: 2024-05-19
Ce efect are consumul de zahar asupra copiilor

 

Gasirea echilibrului corect in alimentatia copiilor este o provocare. Vei afla de mai jos cum poate afecta consumul excesiv de zahar sanatatea copiilor si ce poti face in acest sens. 

Cat de mult zahar ar trebui sa manance copiii?

Conform Societatii Europene de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica (ESPGHAN), aportul recomandat de zaharuri libere la copii este:

  • Pentru copiii cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani: nu mai mult de 23 g pe zi, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 6 lingurite sau bulgari de zahar.
  • Pentru copiii cu varste cuprinse intre 4 si 6 ani: nu mai mult de 20 g pe zi, echivalentul a 5 lingurite sau bucati de zahar.
  • Pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani: nu mai mult de 16 g pe zi, desi echivalentul nu este specificat, acesta ar fi mai putin de 5 lingurite sau bulgari.
  • Pentru sugarii cu varsta sub 2 ani: se recomanda evitarea completa a alimentelor si bauturilor cu adaos de zahar.

De ce este consumul excesiv de zahar rau pentru sanatatea copiilor?

Prezenta constanta a unui continut ridicat de zahar in alimentatia copiilor poate avea numeroase efecte negative asupra sanatatii lor. 

1. Cresterea in greutate - Alimentele bogate in zahar, cum ar fi biscuitii sau dulciurile, sunt adesea bogate in calorii, dar ofera putine substante nutritive suplimentare, fiind cunoscute ca „calorii goale”. Atunci cand aceste calorii nu sunt folosite pentru energie, ele sunt stocate sub forma de grasime in corpul copiilor, crescand riscul de supraponderabilitate si obezitate infantila.

2. Riscul de diabet - Consumul ridicat de zahar la copii poate duce la rezistenta la insulina. Atunci cand organismul nu poate raspunde in mod adecvat la acest hormon, glicemia creste si poate duce la diabet de tip 2.

3. Caria dentara - Un aport ridicat de zahar la copii creste riscul de aparitie a cariilor dentare. Prezenta zaharului in alimentatie ofera substratul de care bacteriile din gura au nevoie pentru a creste si a se inmulti.

4. Deficiente nutritionale - Copiii au nevoie de o varietate de nutrienti importanti, cum ar fi fierul, calciul, proteinele, mineralele si vitaminele pentru oase puternice, un sistem imunitar sanatos si o crestere corespunzatoare. In plus, fibrele alimentare sunt esentiale pentru o digestie sanatoasa. Cu toate acestea, consumul ridicat de zahar poate interfera cu alimentatia pe care o primesc, crescand riscul de deficiente nutritionale. Alimentele bogate in zahar sunt lipsite de nutrienti esentiali, de fibre si inlatura din alimentatie alimente mai nutritive si mai sanatoase.

5. Dezvoltarea deficitara a creierului - Creierul depinde de glucoza ca sursa de energie pentru a indeplini functii cognitive importante, cum ar fi gandirea, invatarea si memoria. Cu toate acestea, atunci cand se consuma prea mult zahar, acest lucru poate duce la probleme in functionarea optima a creierului.

FOTO: freepik.com

Taguri Zahar alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre