In sezonul estival, cand petrecem mult timp in natura, in special dupa-amiaza si seara, este important sa fim constienti de posibilele riscuri pentru sanatate legate de insecte, cum ar fi tantarii, albinele, viespile, capusele si puricii. Desi multe dintre intepaturi si muscaturi de insecte sunt inofensive, este esential sa stim ce reactii pot aparea si ce masuri sa luam in caz de complicatii!
Cele mai periculoase muscaturi si intepaturi de insecte in cazul copiilor
Intepaturile de tantari
Dupa o intepatura de tantar, vei observa de obicei o umflatura in zona afectata, care poate deveni rosie si dura la atingere in timp. In cazul persoanelor cu sistem imunitar slabit, reactiile pot fi mai intense, incluzand urticarie, umflaturi extinse sau inflamatia nodulilor limfatici. Rar apar reactii alergice severe, care pot include dureri corporale, dureri de cap si febra. Copiii tind sa manifeste reactii mai puternice decat adultii, insa mancarimea (pruritul) este cel mai frecvent simptom, care de obicei dispare in cateva zile.
Pentru a trata muscaturile de tantar, spala zona cu apa si sapun. Analgezicele, antihistaminicele si medicamentele topice pot ajuta la reducerea durerii si mancarimii, iar aplicarea de gheata pe zona afectata poate aduce usurare. Tantarii pot transmite agenti patogeni, dar nu HIV sau hepatita. Daca calatoriti in zone cu risc, asigurati-va ca sunteti vaccinati corespunzator si incercati sa evitati zonele umede si cu vegetatie densa. Folositi spray-uri repelente si purtati imbracaminte care acopera pielea.
Intepatura de albina - cat de periculoasa este, de fapt?
Intepaturile de albina pot varia de la durere usoara si disconfort pana la reactii alergice severe. De obicei, intepatura provoaca o durere ascutita, inrosire si umflare, care se amelioreaza in cateva ore. Reactiile moderate pot include umflaturi si roseata care se agraveaza in primele zile, dar care dispar in aproximativ 5-10 zile. In cazuri rare, o reactie alergica severa (anafilaxie) poate aparea, manifestandu-se prin urticarie, dificultati de respiratie, greata, varsaturi, sau pierderea cunostintei.
Persoanele cu un risc crescut de anafilaxie ar trebui sa consulte un alergolog pentru masuri de preventie, precum imunoterapia.
Intepatura de viespe - cum o tratezi?
Intepaturile de viespe sunt frecvente in sezonul cald si pot provoca disconfort, dar, in general, recuperarea este rapida. Acul viespei elibereaza un venin care poate provoca durere acuta, inrosire si umflare temporara. In cazuri moderate, simptomele pot include umflaturi extinse si greata, care de obicei se rezolva in aproximativ o saptamana.
Pentru a trata intepaturile, spala zona afectata cu apa si sapun, aplica comprese cu gheata si foloseste lotiuni sau antihistaminice pentru a calma iritatia. Reactiile severe, precum anafilaxia, necesita interventie medicala de urgenta. Daca ai avut reactii severe anterior, poarta intotdeauna un kit de epinefrina.
Muscatura de capusa
Intepaturile de capuse sunt adesea asimptomatice, dar pot transmite boli grave, cum ar fi babesioza si boala Lyme, daca sunt atasate mai mult de 24 de ore. Simptomele pot include prurit, roseata si, uneori, durere in articulatii. In cazuri mai rare, pot aparea dificultati de respiratie sau rigiditate a gatului.
Foloseste repelente DEET pentru a preveni muscaturile si poarta imbracaminte protectoare. Indeparteaza capusa cu grija folosind o penseta pentru a reduce riscul de infectare. In cazuri severe, care imita simptomele gripei, cum ar fi febra si confuzia, consulta imediat un medic.
Muscaturile de purici
Muscaturile de purici cauzeaza de obicei iritatii, inflamatii si prurit in zonele expuse, precum gatul si bratele. Complicatiile pot include riscul de infectii secundare, tulburari de somn si disconfort general.
Pentru a trata muscaturile, curata zona cu apa si sapun, aplica hidrocortizon sau antihistaminice pentru a reduce inflamatia. In cazuri rare, reactiile alergice severe pot include dificultati de respiratie si umflarea limbii, care necesita interventie medicala urgenta.
Prin urmare, fie ca ne bucuram de soare sau exploram natura, este esential sa fim pregatiti pentru a face fata eventualelor intepaturi si muscaturi de insecte, asigurandu-ne astfel o experienta placuta si sigura in aer liber.
- Foto: Freepik