Inca de cand incep sa mearga in picioare si pana in adolescenta, copiii au parte de mici incidente care le pot lasa semne pe piele. Multi le spun “semne de buna purtare”, insa daca aplici metodele potrivite, te poti asigura ca pustiul tau nu va ramane cu cicatrici neplacute.
Cazaturile, loviturile, zgarieturile sau, mai grav, taieturile, duc la aparitia unor rani care pot lasa cicatrici vizibile pe pielea celor mici. De aceea este important sa stim cum le tratam, pentru a ajuta pielea micutilor sa se vindece si sa se regenereze cat mai repede.
Cum apar cicatricile?
Cicatricile cutanate apar ca rezultat firesc al repararii tesuturilor de la suprafata pielii. De la liniile fine, abia vizibile, pana la cicatrici hipertrofice, atrofice sau cheloide - in cazul tuturor procesul normal de vindecare este unul de durata, iar refacerea completa dureaza aproape un an si cuprinde trei faze:
Faza infalamatorie - de la 2 pana la 5 zile: zona plagii este rosie si umflata.
Faza proliferativa - incepe la 3 zile dupa generarea plagii si poate dura pana la cateva saptamani. In aceasta etapa tesutul se vindeca si pielea incepe sa se repare.
Faza de maturare - incepe odata cu vindecarea completa a pielii. Aceasta etapa are ca rezultat cicatricea si poate dura chiar panala doi ani pana va disparea complet.
Cum tratam corect cicatricile copiilor?
Cicatricile imature sunt de culoare rosie sau roz, pot provoca mancarime si pot fi deseori dureroase. Procesul de vindecare este unul de lunga durata si este firesc sa fie asa. Ce putem face este sa ajutam pielea sa se refaca si sa incercam sa amelioram disconfortul cutanat pe care il simt cei mici atunci cand au o rana in proces de vindecare.
Hidratati zona
Folositi un unguent care contine vaselina, de trei ori pe zi, pana la trei saptamani. In acest fel, rana se mentine umeda si hidratata si se diminueaza durerea. Cremele care contin vitamina A, alantoina, ceramide si acid hialuronic sunt ideale pentru a ingriji tesutul.
Crema cu SPF
In cazul in care rana este expusa la soare, folositi o crema cu factor de protectie solara pentru a proteja pielea. Daca este posibil, incercati sa o acoperiti cu imbracaminte sau plasturi. Dermatologii recomanda folosirea unei creme cu factor de protectie 50 sau mai mare; aplicata constant peste cicatrice, aceasta va preveni hiperpigmentarea.
Alimentatia echilibrata
O dieta sanatoasa, care ii asigura copilului necesarul de substante nutritive, contribuie la vindecarea ranilor prin formarea proteinelor, care sunt vitale in procesul de vindecare. Vitaminele A, E, C si zincul au un rol esential in vindecarea tesuturilor. De asemenea, trebuie sa tineti cont ca anumite boli de care sufera cel mic pot impiedica sau ingreuna procesul de regenerare celulara. Diabetul zaharat sau bolile pentru care se folosesc medicamente imunosupresoare sunt doua exemple in acest sens.
Faceti masaj zilnic
Prin presoterapie se accelereaza secretia de collagen, care ajuta la remodelarea cicatricii. In plus, inmoaie si aplatizeaza cicatricile si tind sa reorienteze fibrele de colagen. Masajul trebuie sa fie facut doar dupa ce rana s-a inchis complet si trebuie sa fie facut de doua ori pe zi, pentru o perioada de sase saptamani.
Tratamente pe baza de silicon
Potrivit specialistilor, produsele pe baza de silicon imbunatatesc elasticitatea, culoarea si fermitatea pielii si sunt recomandate in tratamentul cicatricilor cheloide hipertrofice. Daca folositi plasturi pe baza de silicon, aplicati-i pentru 12 ore pe zi, timp de 12-24 de saptamani.
Ingrijirea corecta a cicatricilor la copii joaca un rol esential in vindecarea cat mai armonioasa a acestora. Felul in care tratam rana si mai apoi cicatricea va influenta modul in care aceasta se va vindeca si eventualele semne care vor ramane pe pielea copiilor.
Indiferent despre ce fel de cicatrice este vorba, nu uitati ca procesul de vindecare este unul de durata, iar tratamentul necesita rabdare si consecventa, atat din partea voastra, cat si din partea copiilor.