Cinci probleme de sanatate care pot aparea primavara

/ / Modificat: 2018-03-16
Cinci probleme de sanatate care pot aparea primavara

Pe langa vremea frumoasa, primavara este anotimpul in care apar cele mai multe afectiuni. Schimbarile permanente de temperaturi pot afecta organismul, in special al copiilor, care nu au un sistem imunitar bine dezvoltat.

Racelile si alergiile se numara printre cele mai frecvente afectiuni de primavara.

Virozele

Copiii racesc cel mai adesea primavara. Instabilitatea temperaturilor, ba cald, ba rece, poate duce la raceli frecvente la copiii de pana in 10 ani. Pot aparea episoade de viroze recurente deoarece virusii se inmultesc in momentul in care adie usor vantul sau temperaturile nu sunt constante.

Primele simptome ale virozelor

Nasul infundat, ochii rosii si umezi, stranutul, iar apoi tusea si scurgerile nazale apoase, dupa care respiratia suieratoare sunt semne clare de viroza. Virusurile cele mai intalnite in infectiile respiratorii ale copilului sunt: virusul sincitial respirator, virusul paragripal, adenovirusurile si enterovirusul.

Primavara si toamna sunt sezoane de varf pentru infectia cu rinovirus, iar rinovirusurile sunt responsabile pentru provocarea a aproximativ 50% din toate racelile comune. Virusurile se raspandesc destul de usor de la o persoana la alta si sunt, prin urmare, contagioase.

Poti evita raceala obisnuita, luand cateva masuri simple de precautie, cum ar fi spalarea frecventa a mainilor si evitarea atingerii gurii, nasului si ochilor. Odata cu debutul simptomelor de viroza, este recomandata vizita la medicul pediatru.

In cazul virozelor si gripei nu este indicat tratamentul cu antibiotic

Medicul pediatru este cel care va evalua starea copilului si va recomanda un tratament corespunzator.

Astmul

La fel ca alergiile, astmul tinde sa se agraveze sau sa declanseze primavara din cauza schimbarilor bruste de temperatura, a polenului, insectelor si ingrasamintelor folosite in agricultura. De asemenea, mare atentie si la solutiile de curatare pe care le folosesti acasa. Acestea pot contine substante chimice ce pot fi foarte daunatoare pentru copii.

Alergiile

Primavara vine la pachet cu tot soiul de alergii. Cele mai multe se declanseaza in aceasta perioada a anului din cauza plantelor si a copacilor care infloresc si imprastie polenul. Acesta din urma poate da reactii alergice, in special la copii, care sunt mai sensibili.

Polenul provoaca o reactie a celulelor inume din testul organismului, care incep sa elibereze histamina, o substanta chimica care duce la scurgerea fluidelor din fluxul sangvin. De cele mai multe ori, ca simptome apare secretia abudenta de mucus. De asemenea, ochii se inrosesc si se pot inflama.

Boala Lyme

Temperaturile mai calde dupa o perioada lunga de frig nu atrag numai oamenii, ci si capusele, care transmit boala Lyme.

Aceste capuse devin active la temperaturi de peste 16 grade Celsius. Pentru a nu intra in contact cu ele este important sa iei masuri de precautie cand esti in aer liber si sa eviti sa stai cu micutul tau pe iarba sau in zone verzi.

Principalele simptome ale bolii Lyme sunt febra sau eruptia cutanata, la cateva saptamani dupa muscatura de capusa.

Accidentarile sportive

Odata cu venirea primaverii, copiii petrec tot mai mult timp afara. In acest sezon creste si riscul accidentarilor, asa ca mare atentie la jocurile micutilor. Uneori, dintr-o simpla neantentie se poate ajunge la accidentari grave.

Articole recomandate

Citeste si despre