Consumul de lapte de vaca poate cauza aparitia mucusului? Ce trebuie sa stie toti parintii

/ / Modificat: 2022-09-29
Consumul de lapte de vaca poate cauza aparitia mucusului? Ce trebuie sa stie toti parintii

Ori de cate ori apar primul mucus, multi copii nu mai beau lapte de vaca, deoarece parintii lor cred, sau pentru ca cineva le-a spus, ca atunci cand copiii beau produse lactate au mai mult mucus si se agraveaza. Ca tratament, nu li se mai da si se inlocuieste cu lapte de ovaz, lapte de soia, lapte de orez sau nimic special, si toate acestea fara rost, pentru ca bautul laptelui de vaca nu produce mucus. Consumul de lapte sau de iaurt nu face ca un copil sa aiba mai mult mucus decat are.

Ce spune stiinta despre legatura dintre lapte si mucus

Un studiu din 1993 spune ca relatia dintre lapte si mucus, dand lapte unui grup de oameni si lapte de soia altuia. Oamenii investigati nu stiau ce lapte beau si nici cei care li-l dadeau. In ambele grupuri au existat persoane care credeau ca laptele creeaza mucus si persoane care credeau ca nu exista nicio legatura.

Grupul care a consumat lapte de vaca a observat o crestere a secretiilor de mucus si a raportat acest lucru. Problema este ca si cei care au luat soia au observat acelasi lucru, fara sa existe o diferenta semnificativa intre cele doua grupuri: fie ca ambele genereaza mucus, fie ca niciuna nu genereaza.

In cadrul unui alt studiu, 60 de voluntari adulti au fost expusi la un rinovirus, astfel incat toti au avut simptome de raceala. Acestia au prelevat zilnic mostre de mucus, i-au intrebat cat lapte au consumat (unii nu au baut deloc lapte, iar altii au baut pana la 11 pahare pe zi) si apoi au comparat rezultatele. Acestia au constatat ca consumul de lapte nu a schimbat in mod obiectiv cantitatea de mucus, desi este adevarat ca cei care credeau ca laptele produce mucus se plangeau ca au mai multa tuse atunci cand beau lapte (acest lucru poate fi explicat prin efectul nocebo). Acestia au ajuns la concluzia ca nu exista nicio legatura intre consumul de lapte si mucus.

Ei nu realizeaza studiul, dar explica faptul ca se observa o crestere a mucusului intestinal la nivelul colonului dupa consumul de lapte. Ei cred ca acest lucru s-ar putea intampla si cu celulele respiratorii si ca testele in vitro ar putea dovedi sau infirma aceasta ipoteza.

 In cazul in care rezultatul ar fi pozitiv, ar trebui sa se evalueze daca acest lucru s-ar putea intampla si in cazul unei persoane, deoarece consumul de lapte, precum si digestia si asimilarea acestuia ar putea sa nu provoace aceleasi efecte ca in cazul lucrului in vitro. Cu toate acestea, ei sugereaza ca ar putea exista persoane care sunt mai sensibile la componentele care cauzeaza mucus in intestin si ca, probabil, acestea observa o crestere a productiei de mucus atunci cand beau lapte. In orice caz, se vorbeste de ipoteze nedovedite, deci legatura dintre un lucru si altul ramane nedovedita.

Taguri Lapte de vaca sugar

Articole recomandate

Citeste si despre