Cum poti evalua durerea in cazul copiilor. Lucruri la care sa fii atent cand copilul iti spune ca il doare ceva

/ / Modificat: 2022-08-30
Cum poti evalua durerea in cazul copiilor. Lucruri la care sa fii atent cand copilul iti spune ca il doare ceva

Atunci cand copilul iti spune ca il doare ceva, este normal sa te ingrijorezi. Dar, uneori, poate fi, de asemenea, frustrant sa iti vezi copilul jucandu-se sau sarind in sus la cateva momente dupa ce s-a plans de o durere de burta sau de cap. 

Inseamna ca triseaza si ca nu sufera deloc? Poate ca exagereaza? Cum se masoara durerea la copii? Cand ar trebui sa te ingrijorezi si sa consulti un medic pediatru?

Durerea este definita ca fiind o senzatie suparatoare si dureroasa intr-o parte a corpului din cauza unei cauze interne sau externe.

Este foarte dificil de evaluat durerea la copii, deoarece durerea este deja subiectiva si depinde in parte de sensibilitatea fiecarui individ. Pe de alta parte, faptul ca un copil plange mai intens nu inseamna intotdeauna ca are dureri acute. 

Plansul copiilor se intensifica adesea ca urmare a spaimei (de exemplu, atunci cand cad sau cand vad sange), de multe ori ca raspuns la modul in care reactionam (atunci cand parintii sunt speriati transmit aceasta stare copiilor). De asemenea, in cazul copiilor mai mici, care nu stiu cum sa-si comunice sentimentele prin cuvinte, plansul este singura modalitate prin care o pot face.

Dar ai grija! Pastreaza-ti calmul si nu te alarma imediat. Daca copilul se plange de durere nu inseamna ca trebuie sa o minimalizam, sa o ignoram sau sa credem ca exagereaza. Daca un copil se plange, acorda-i intotdeauna atentie, incearca sa afli care este cauza durerii si actioneaza in consecinta.

Importanta de a cauta alte semne decat durerea

Este important sa se stie cat de mult sufera copilul, deoarece acest lucru ii poate oferi pediatrului indicii pentru a identifica gravitatea durerii si pentru a pune un diagnostic corect. 

Dar, pentru ca parintii sa stie cand este necesar sa consulte medicul, pediatrii recomanda sa acorde atentie si altor semne, cum ar fi prezenta febrei, stare generala de rau, o rana cu aspect rau, schiopatarea, daca copilul atinge constant o parte a corpului, etc. Cu alte cuvinte, comportamentul copilului in momentul in care spune ca il doare ceva, este un indiciu foarte valoros.

De asemenea, este necesar sa se acorde atentie comportamentului acestora si sa se evalueze daca durerea le afecteaza activitatile zilnice. In acest sens, daca micutul nu vrea sa se joace, sa manance, este letargic, este trezit de durere sau se comporta intr-un mod neobisnuit, este necesar sa consultam rapid medicul pediatru.

Cum poti “masura” durerea la copii

In functie de varsta copilului, de tipul de durere si de situatie, profesionistii din domeniul sanatatii folosesc diferite scale alcatuite din culori, numere sau desene pentru a incerca sa cuantifice intensitatea durerii. Exista doua tipuri de scale, in functie de varsta copilului: subiectiva si obiectiva.

Scala obiectiva

Scala obiective evalueaza urmatorii parametri:

- Fata: daca exista expresie faciala, grimase, tensiune.

- Miscarea picioarelor: relaxata, agitata, lovind.

- Activitate: daca este calm, daca isi schimba constant postura, daca este arcuit sau rigid.

- Plansul: nu plange, geme ocazional, tipa si plange constant?

- Capacitatea de confort: se calmeaza cand este atins, nu se calmeaza cu nimic.

Fiecare dintre aceste categorii este evaluata pe o scala de 0, 1 si 2, apoi punctele sunt adunate pentru a obtine un scor de la 0 la 10.

Scala subiectiva

Acestea sunt concepute pentru copiii mai mari, care pot spune deja medicului unde si cat de mult ii doare. In acest scop, se folosesc sisteme de fete (scala Wong si Baker), culori sau numere in functie de gradul de durere pe care il simt.

Astfel, exista mai multe modalitati prin care parintii pot evalua durerea copiilor, una dintre cele mai importante fiind observarea comportamentului acestora. In cazul copiilor mai mari, putem incerca, de asemenea, un sistem de scale precum cele folosite de medici. Insa, in caz de dubii, este o idee buna sa consulti medicul pediatru. 

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre