Deficienta de magneziu din organism se poate manifesta prin oboseala, tulburari de somn, aritmii cardiace, probleme de concentrare si simptome resimtite la nivelul nervilor, muschilor si oaselor. Rolul complex al magneziului este implicat in peste 300 de reactii biochimice din organism, iar dezechilibrele produse de aportul insuficient al acestui mineral pot afecta multe aspecte ale sanatatii si starii de bine a persoanelor expuse.
Din pacate, deficienta de Mg este o realitate a lumii contemporane, o serie de factori inevitabili ducand la aparitia ei, insa exista si remedii pentru corectarea ei si masuri profilactice pentru a nu ajunge in aceasta situatie.
De ce apare deficienta de magneziu?
Deficitul de magneziu este o problema cu care se confrunta lumea moderna, mai mult decat oricand. Comparativ, daca in anii 1900-1908, aportul de magneziu in dieta unui adult era de 475-500 mg zilnic, in perioada 1990-2002, acesta s-a redus la 175-225 mg. Principalul vinovat este agricultura moderna, care utilizeaza ingrasaminte chimici, pesticide si insecticide care duc la diminuarea surselor de magneziu.
De asemenea, metodele de prelucrare folosite in industria alimentara contribuie la acutizarea problemei. Prin transformarea fainii integrale in faina alba, se pierde pana la 85% din cantitatea de magneziu. Prin fierberea alimentelor care contin magneziu, se pierde o parte buna din acest element.
In ceea ce priveste cauzele interne ale deficientelor de magneziu, sunt implicate probleme cu care omul contemporan se confrunta in mod frecvent: oboseala si stresul. Studiile arata ca peste jumatate din pacientii care sufera de fatigabilitate sau oboseala cronica au deficit de magneziu. Stresul fura din rezervele de magneziu si impiedica totodata absorbtia optima a acestui mineral.
La persoanele care au aciditatea gastrica crescuta, magneziul se elimina in cantitati mai mari prin functia renala. Obiceiuri daunatoare precum fumatul, consumul de alcool, de zahar si cafea in exces pot duce la pierderi de magneziu.
De asemenea, sportivii, prin transpiratia excesiva la efort, pot elimina cantitati insemnate de magneziu, de aceea au nevoie de un aport crescut.
Cum se trateaza deficienta de magneziu?
Simptomele deficientei de magneziu includ apetit scazut, greata sau varsaturi, spasme musculare sau tremuraturi si ritmuri cardiace anormale. Deficitul de magneziu este insotit adesea si de alte tulburari electrolitice, cum ar fi hipopotasemie, hiponatremie, hipocalcemie.
Deficientele de magneziu se trateaza de obicei cu medicamente care contin acest mineral. in functie de analizele efectuate, medicul poate recomanda forma cea mai potrivita de administrare. in cazurile grave, se poate apela si la spitalizare si la tratamentul cu magneziu perfuzabil.
Pentru a preveni deficitul de magneziu, sunt importante adoptarea unei diete echilibrate, fara excese, evitarea fumatului, alcoolului si zaharului in cantitati mari, si consumul de legume verzi, cel mai indicat crude sau inabusite. Surse importante de magneziu sunt si cerealele integrale, leguminoasele (mazarea, fasolea, lintea), nucile si semintele nepreparate termic. Un rol esential in prevenire il au si odihna si managementul stresului.
Dozele de medicamente cu magneziu se ajusteaza in functie de recomandarile medicului sau farmacistului. Nu se vor depasi dozele maxime indicate, pentru a nu exista pericolul de intoxicatie cu magneziu, manifestata prin stari de voma, diaree si crampe abdominale.
Deficienta de magneziu este o problema cu care se confrunta adesea multe persoane in prezent si la care contribuie atat factori externi, care nu pot fi evitati, la care se adauga stilul de viata dezorganizat, cu obiceiuri daunatoare, stres si odihna insuficienta, cat si afectiuni preexistente. Cu implicatii complexe asupra proceselor din sistemul nervos si aparatul locomotor, deficitul de magneziu poate fi prevenit printr-o dieta cu alimente bogate in acest element si poate fi tratat cu magneziu administrat sub forma de medicamente.