Cum sa cureti si sa ingrijesti corect ochii copiilor. Sfaturi pentru parinti

/ / Modificat: 2022-03-29
Cum sa cureti si sa ingrijesti corect ochii copiilor. Sfaturi pentru parinti

Inca de cand copiii sunt mici, parintii ii invata o serie de rutine de igiena pe care micutii le incorporeaza treptat in viata de zi cu zi. La fel cum spalatul pe maini sau pe dinti este esential, la fel de importanta este si ingrijirea ochilor. Insa, de multe ori acest lucru nu se intampla.

"Daca parintii ii invata pe copii importanta spalatului pe dinti de trei ori pe zi, a folosirii apei de gura si a controalelor anuale, de ce sa nu le protejam sanatatea vizuala in acelasi mod?", se intreaba Irene Zamora, optometrist la Ópticas Zamora si membra a comitetului de experti al CECOP Spania.

“Adultii nu au o cultura a igienei ochilor"

Pentru Irene Zamora, cauza pentru care copiii nu stiu cum sa aiba grija de ochii lor consta in lipsa de cultura a igienei ochilor pe care o au adultii. "Mai intai trebuie sa educam parintii, iar apoi copiii vor integra aceste obiceiuri in viata de zi cu zi", sustine expertul.

Din momentul in care se naste un copil, dezvoltarea, invatarea si dobandirea de obiceiuri se bazeaza pe observatie si imitatie. Copiii cresc invatand de la parintii lor. Ii imita si se uita la ei cand vine vorba de a face lucruri.

Parintii ar trebui sa profite de aceasta faza de imitatie pentru a promova dobandirea anumitor abilitati importante pentru viata, inclusiv tot ceea ce tine de igiena si ingrijire personala.

Cum sa-i inveti pe copii sa aiba grija de ochii lor

Pornind de la aceasta premisa, optometristul ne ofera o serie de indrumari pentru ingrijirea ochilor pe care copiii ar trebui sa le invete de la parinti inca de la o varsta frageda:

1. Nu atinge niciodata ochii cu mainile murdare

Spalatul pe maini previne multe boli si este un obicei esential pentru sanatate inainte de a gati sau dupa folosirea toaletei. Dar ar trebui, de asemenea, sa-i invatam pe copii importanta spalarii mainilor inainte de a-si atinge ochii, altfel creste riscul de infectie, iritatie si conjunctivita.

2.  Nu iti freca ochii

Frecarea ochilor este un gest obisnuit pentru copii. O fac atunci cand le este somn, cand sunt obositi sau cand simt ca un corp strain le-a intrat in ochi. Cu toate acestea, este important sa-I inveti sa nu faca acest lucru deoarece nu numai ca ochiul se poate irita sau isi pot provoca rani, insa se poate provoca si o deformare a corneei.

3. Spalarea fetei necesara cand intrati in casa

La fel cum va spalati pe maini pentru a elimina praful si microbii, la fel este important sa va spalati pe fata pentru a elimina praful si murdaria care se depune pe piele.

4. Spalaturi oculare cu ser fiziologic

Spalarea ochilor cu solutie salina fiziologica ajuta la indepartarea murdariei si a alergenilor care raman in ochi si pot provoca simptome precum mancarime, usturime, lacrimare etc.

In plus, in cazul in care copilul are o alergie de mediu, optometristul recomanda curatarea pleoapelor cu servetele pentru ochi, pentru a indeparta eventualii acarieni si pentru a mentine ochii curati atunci cand pleoapele sunt inflamate.

5. Limiteaza timpul petrecut in fata ecranelor

Cu totii stim ca ecranele sunt nocive pentru copii, insa nu la fel de cunoscut este faptul ca utilizarea acestora duce la uscarea ochilor. Acest lucru se intampla deoarece copiii sunt absorbiti de acestea si nu mai clipesc la fel de des precum o fac cand se joacas au cand deseneaza. Prin urmare utilizarea ecranelor duce la uscarea ochilor si la afectarea sanatatii acestora. De asemenea, optometristii recomanda utilizarea lacrimilor artificiale pentru a preveni uscarea ochilor in timpul si dupa utilizarea ecranelor atat pentru copii cat si pentru adulti.

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre