Cum sa eviti ca micutul tau sa se imbolnaveasca in primul an de gradinita

/ / Modificat: 2023-10-03
Cum sa eviti ca micutul tau sa se imbolnaveasca in primul an de gradinita

Stim cu totii ca atunci cand sunt mici multi dintre copii sunt in permanenta mucosi si se imbolnavesc adesea. Acest lucru este vizibil mai ales in primul an de gradinita si multe familii merg cu disperare la cabinetul pediatrului cerand un remediu care sa ajute la prelungirea perioadelor de sanatate ale bebelusilor lor.

Bebelusii sau copiii de varsta mica din centrele de zi au intre 8 si 12 infectii respiratorii pe an, adesea pe langa gastroenterite si conjunctivite. Exista trei motive principale pentru acest lucru:

1. Expunerea la virusi si bacterii, adica la copiii (si adultii) bolnavi. Bebelusii si copiii care frecventeaza centrele de zi tind sa fie in contact cu mai multe persoane (in principal copii) decat cei care stau acasa in primii ani de viata si, prin urmare, se imbolnavesc mai des. Acest lucru este influentat, de asemenea, de clasele mari cu multi copii sau de mediile mai mici (de exemplu, cresele).

2. Pe de alta parte, apararea copiilor mici este inca imatura. De fapt, studiile arata ca acestia se imbolnavesc mai des in primul an si au mai putine infectii in anii urmatori, printre altele pentru ca au deja mai multe aparari impotriva infectiilor. Numarul maxim de zile de imbolnavire pare sa fie in a doua luna de frecventare a gradinitei.

3. In cele din urma, bebelusii si copiii mici au unele caracteristici si comportamente care ii pot face mai susceptibili la infectii: ating totul, exploreaza si apoi isi pun mainile in gura, multi poarta o suzeta (si multi o schimba cu colegii lor), saliveaza (iar aceasta saliva poate fi purtatoare de virusuri care pot fi preluate de un alt coleg), poarta scutece (si aceasta este o sursa de gastroenterita).

Ce poti face pentru a preveni aceste situatii?

Ar fi minunat sa putem spune ca exista un sirop care impiedica copiii sa se imbolnaveasca in primii ani de viata, dar adevarul este ca nu exista. Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a incerca sa-i impiedici sa se imbolnaveasca asa des:

Vaccinarea atat a copiilor, cat si a adultilor care ii ingrijesc. Suntem norocosi sa avem la dispozitie vaccinuri impotriva unei game largi de microorganisme. Vaccinurile sunt sigure si eficiente. In unele cazuri, chiar daca suntem vaccinati, este posibil sa suferim in continuare de boala, dar aceasta va fi mult mai usoara.

Alaptarea. Unul dintre beneficiile alaptarii este ca protejeaza impotriva unor infectii. S-a demonstrat ca copiii alaptati la san au mai putine gastroenterite, mai putine infectii respiratorii si mai putine otite medii decat copiii care nu sunt alaptati la san. In plus, atunci cand fac o infectie, aceasta tinde sa fie mai usoara.

Evitarea contagiunii. Bebelusii si copiii mici ating totul si pun totul in gura, astfel incat contagiunea este adesea inevitabila. Trebuie sa incurajam spalatul pe maini: este esential pentru adulti (mai ales dupa ce schimba scutecele sau cand curata mucii, voma...) si trebuie sa ii invatam pe copii atunci cand sunt capabili sa faca acest lucru. De asemenea, este recomandabil sa folosim servetele de unica folosinta, sa curatam periodic jucariile, covorasele etc. in spatiile publice si sa incercam sa nu impartim suzetele si canile.

FOTO: freepik.com

Taguri Raceli copii

Articole recomandate

Citeste si despre