De ce este joaca in zapada sanatoasa pentru copii, cum ne imbracam cand afara sunt temperaturi negative si idei de jocuri in zapada

/ / Modificat: 2025-02-17
De ce este joaca in zapada sanatoasa pentru copii, cum ne imbracam cand afara sunt temperaturi negative si idei de jocuri in zapada

Zapada s-a lasat asteptata iarna aceasta, in unele zone ale tarii. De cateva ore bune, ninge incontinuu, iar zapada s-a asternut zdravan pe strazi, spre bucuria celor mici care abia asteapta sa iasa la bulgareala!

Joaca in zapada este una dintre activitatile preferate ale copiilor. Pe langa distractia garantata, aceasta activitate are si numeroase beneficii pentru sanatatea celor mici.

De ce este joaca in zapada sanatoasa pentru copii

Multi parinti evita sa iasa cu cei mici cand temperaturile scad sub zero grade, de teama ca acestia sa nu se imbolnaveasca. Medicii spun, insa, ca joaca in aer liber, in special iarna, este foarte benefica pentru copii. Dr. Madalina Vesa spune ca frigul nu imbolnaveste si ca joaca in aer liber le face bine celor mici, chiar si atunci cand temperaturile sunt scazute.

Expunerea moderata la frig ajuta organismul copiilor sa isi intareasca sistemul imunitar, facandu-i mai rezistenti la raceli si viroze. Spre deosebire de timpul petrecut in spatii inchise, joaca in zapada le permite copiilor sa respire aer curat, reducand riscul imbolnavirilor cauzate de bacterii si virusuri din spatiile aglomerate.

Joaca in aer liber implica miscare intensa, ceea ce contribuie la dezvoltarea musculaturii, imbunatatirea coordonarii si arderea energiei in exces. In acelasi timp, activitati precum construirea unui om de zapada, forturilor sau organizarea jocurilor inventate stimuleaza creativitatea si imaginatia copiilor.

„Incurajez parintii sa-si plimbe copiii cat mai des afara, chiar daca sunt -10 grade Celsius, chiar de mai multe ori pe zi, daca este posibil.

Un copil care a crescut mai mult pe afara decat stand in casa va fi un copil mult mai sanatos. Cu alte cuvinte, daca copilul este rece si vedem ca tremura, il imbracam mai gros. Daca vedem ca este transpirat, il dezbracam. Si data viitoare vom sti cum sa il imbracam corespunzator, fara sa mai gresim.

Trebuie sa spulberam mitul ca daca sta in frig, copilul se raceste si de aceea ar trebui imbracat cat mai gros. Racelile sunt cauzate exclusiv de virusi, nu de cald sau frig.Temperatura favorizeaza inmultirea virusilor si nu este vinovata de raceala sau imbolnavire. Iarna, de exemplu, se inmultesc cazurile la copii de viroza digestiva cauzata de rotavirus sau apare gripa. Dar nu se imbolnaveste copilul pentru ca are o haina mai subtire pe el”, explica medicul.

Cum ii imbracam pe copii cand afara sunt temperaturi negative

Pentru ca joaca in zapada sa fie sigura si placuta, este esential sa ne asiguram ca cei mici sunt imbracati corespunzator. Iata cateva recomandari:

  • Stratul de baza: Imbracaminte termica, care sa mentina caldura corpului si sa absoarba umezeala.
  • Stratul intermediar: Pulovere calduroase sau fleece pentru un plus de izolare termica.
  • Stratul exterior: Combinezon impermeabil sau geaca si pantaloni de iarna, rezistenti la apa si vant.
  • Accesorii esentiale: Caciula care acopera urechile, manusi impermeabile, fular si cizme imblanite, care sa nu permita patrunderea apei.

„Mare diferenta intre straturile de haine ale copiilor si ale parintilor lor nu ar trebui sa fie (...) Cand facem miscare in frig, se recomanda un strat de haina de corp, un polar si o geaca, inclusiv la copii. In functie de activitatea fizica si de temperatura, aceste haine pot fi mai subtiri sau mai groase (sau se mai adauga inca un strat sub polar).

Si extrem de important: NU se pune fular peste gura si nas. Afara in frig, intotdeauna se respira pe nas, prin urmare, nu este nevoie de acest fular”, spune dr. Madalina Vesa.

CITESTE MAI MULTE: Medicul Madalina Vesa: „Incurajez parintii sa-si plimbe copiii cat mai des afara, chiar daca sunt -10 grade Celsius”

Idei de jocuri in zapada

Chiar daca afara sunt temperaturi scazute, joaca poate fi extrem de distractiva si variata. Iata cateva idei care ii vor incanta pe copii:

  • Construirea unui om de zapada: Clasica, dar mereu apreciata. Implicati copiii in decorarea acestuia cu accesorii creative.
  • Batalia cu bulgari: O activitate care implica multa miscare si rasete, dar este important sa setati reguli pentru a evita accidentarile.
  • Crearea de ingeri de zapada: Copiii adora sa se lase pe spate in zapada si sa isi miste bratele si picioarele pentru a forma un inger.
  • Construirea unei fortarete din zapada: Ideal pentru dezvoltarea abilitatilor de colaborare si constructie.
  • Vanatoare de comori: Ascundeti mici obiecte in zapada, iar copiii trebuie sa le gaseasca.

CITESTE MAI MULTE: 6 jocuri amuzante in zapada pentru intreaga familie

  • Foto: Freepik

Taguri Jocuri zapada copii Frig copii Frigul la copii

Articole recomandate

Citeste si despre