De ce unii medici pediatri nu recomanda siropurile de tuse

/ / Modificat: 2023-11-07
De ce unii medici pediatri nu recomanda siropurile de tuse

In aceste zile, dar si pe tot parcursul iernii, exista o intrebare vedeta in consultatiile si urgentele pediatrice: Ce pot sa-i dau copilului meu pentru tuse? In cele mai multe cazuri, raspunsul este frustrant: nimic, pentru ca siropurile pentru tuse nu sunt recomandate copiilor, dupa cum vom vedea in continuare.

Ce este tusea?

Tusea este expulzarea brusca si violenta a aerului din plamani. Este un mecanism de aparare pentru a curata caile respiratorii de aerul nedorit: secretii respiratorii, materii straine (atunci cand ceva "merge in sens invers") si, astfel, pentru a proteja plamanii.

De ce nu este recomandabil sa se administreze medicamente pentru a opri tusea?

Tusea este un mecanism de aparare. Ea elibereaza caile respiratorii de secretii si corpuri straine. Prin urmare, desi poate fi enervanta, tusea este benefica. Cu toate acestea, tusea poate aparea si in diferite situatii; copilul nostru poate tusi pentru ca este racit (cea mai frecventa cauza a tusei in copilarie) si mobilizeaza secretii, dar si pentru ca a aspirat un obiect sau o bucata de mancare, pentru ca are o criza astmatica sau o bronsiolita.

Iar tratamentul pentru fiecare dintre acestea va fi diferit: daca tusea se datoreaza unei crize astmatice, este nevoie de un bronhodilatator; daca se datoreaza aspiratiei unui corp strain, va trebui sa il indepartezi; daca se datoreaza unei laringite, se administreaza corticoizi.

De ce ar trebui sa evitam medicamentele pentru tuse la copii?

Nu este recomandabil sa nu mai tusesti, deoarece, pe de o parte, este un mecanism de aparare, pe de alta parte, tusea poate aparea in diferite patologii si tratamentul va fi diferit pentru fiecare dintre ele. In plus, majoritatea antitusivele nu si-au dovedit eficienta in reducerea tusei la copiii raciti si au multe efecte adverse, astfel ca multe dintre ele sunt contraindicate la copii (in special la cei sub 2 ani) si nu este recomandabil sa fie administrate copiilor sub 6 ani.

Care sunt cele mai frecvent utilizate antitusive?

Desi majoritatea pediatrilor nu le recomanda, exista o mare varietate de antitusive in sirop.

Cloperastina: este un antihistaminic cu actiune centrala si periferica. Nu trebuie utilizat la copiii cu varsta sub 2 ani. Efectele secundare pot include uscaciunea gurii si somnolenta.

Mepifilina: este un antihistaminic. Trebuie evitata la copiii prematuri si nou-nascuti. Cel mai frecvent efect secundar este somnolenta.

Dextrometorfan: are actiune centrala si nu este recomandat la copiii cu varsta sub 2 ani. Cele mai frecvente reactii adverse sunt ameteli, greata si somnolenta. Nu exista date privind siguranta la pacientii pediatrici. Toleranta si dependenta pot aparea daca se administreaza pentru perioade lungi de timp.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pediatru copii Sirop tuse

Articole recomandate

Citeste si despre