Durerile de crestere sunt simptome obisnuite ce apar la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani, 8 si 12 ani. In general durerile se manifesta la nivelul picioarelor si in general apar dupa joc sau exercitii intense.
Care sunt cauzele durerilor de crestere?
Desi se considera ca durerile apar in urma cresterii oaselor, nu exista o dovada stiintifica in acest sens. Cea mai probabila cauza este aceea in care durerile si disconfortul sunt produse de sariturile, alergaturile si cataratul copilului pe timpul zilei. Adica de efortul intens depus intr-o scurta perioada de timp de micutul tau. Acestea pot aparea daca micutul a avut o zi in care a fost suprasolicitat din punct de vedere fizic.
Cum se manifesta durerile de crestere?
Aceste dureri se concentreaza mai mult in muschi decat in articulatii. Cei mai multi copii se plang de dureri in:
- partea din fata a coapselor;
- la nivelul gambelor;
- in spatele genunchilor;
- dureri de articulatii (dar acestea pot fi cauzate si de alte afectiuni).
Desi durerile se manifesta adesea dupa-amiaza sau pe inserate, inainte de culcare, ele pot fi cele care dau semnalul de trezire la copii in zorii diminetii.
Intensitatea durerilor variaza de la un copil la altul, iar cei mai multi nu experimenteaza durerea in fiecare zi.
Cand este cazul sa iti faci griji?
Mergi de urgenta cu copilul la doctor daca manifesta urmatoarele simptome asociate durerilor musculare specifice durerilor de crestere:
- durere constanta fara intermitente;
- umflarea sau inrosirea unei zone afectate;
- febra;
- schiopatat;
- inapetenta;
- oboaseala intensa;
- iritatii neobisnuite pe corp;
- comportament nespecific.
Cum se depisteaza durerile de crestere?
Orice parinte care aude ca micutul are dureri puternice ale muschilor se gandeste la o boala mult mai grava decat la durerile de crestere.
Desi aceste dureri sunt uneori simptome ale unor alte boli, medicul isi poate da seama daca ele sunt sau nu periculoase in functie de felul in care copilul raspunde la durere cand il examineaza. Asadar, daca ar prezenta durerile ca forma a unei boli mai severe acesta ar respinge chiar si cea mai simpla atingere in zonele dureroase. De asemenea, atingerea ar trebui sa amplifice durerea. Daca disconfortul este provocat de durerile de crestere, ei raspund total opus – se simt mai bine cand sunt atinsi, stransi sau masati in zona aceea.
Medicul va face un examen fizic complet si va analiza si istoricul medical al copilului pentru a definitiva diagnosticarea.
Care este tratamentul durerilor de crestere?
Medicii specialisti au o serie de recomandari pentru parinti, cu privire la usurarea durerilor de crestere.
- poti incerca medicamente pentru diminuarea durerii, precum acetaminofen sau ibuprofen. Nu trebuie sa dai copilului aspirina;
- intinde usor muschii piciorului, unde este localizata durerea. De asemenea, maseaza-l constant in zonele dureroase;
- Peste zona dureroasa, aplica un pansament caldut, pentru usurarea durerii.