Hipersensibilitatea senzoriala, numita si hipersensibilitate la stimuli, este o reactie foarte intensa la stimuli (culori, lumini, zgomote) pe care o manifesta unii copii (dar si adulti). Aceasta implica faptul ca percep stimulii intr-un mod foarte puternic si intens, ceea ce poate provoca chiar durere sau disconfort. Este o trasatura frecventa la copiii cu tulburari din spectrul autist (TSA), desi unii copii fara TSA o prezinta si ei.
Ce este hipersensibilitatea senzoriala?
Dupa cum am vazut, hipersensibilitatea senzoriala implica o reactie exagerata la stimulii din mediul inconjurator. Ceea ce se intampla este ca pragul de sensibilitate este mai mic decat la persoanele fara aceasta afectiune, motiv pentru care acelasi stimul este perceput mai intens la aceste persoane decat la cele care nu au aceasta caracteristica.
Tulburarea de procesare senzoriala (SPD)
Atunci cand apare impreuna cu alte simptome, hipersensibilitatea senzoriala se numeste tulburare de procesare senzoriala (SPD). Aceasta poate implica hipersensibilitate sau hiposensibilitate la stimuli, desi tulburarea este mai complexa si inglobeaza si alte simptome.
TPS poate aparea in interiorul sau in afara autismului; in primul caz, si conform unor studii, citate in Autismo Diario, se estimeaza ca intre 60 si 95% dintre persoanele cu autism prezinta un TPS.
Dr. Jean Ayres, un ergoterapeut american, a fost primul care a descris un set de comportamente atipice legate de procesarea senzoriala deficitara. In 1972, Ayres a definit integrarea senzoriala ca fiind "organizarea informatiilor senzoriale in vederea utilizarii". Prin acest proces neurologic putem capta senzatiile din mediul inconjurator (gusturi, mirosuri, sunete, lumini, miscari...), le putem da sens si le putem procesa. Pe scurt, ne permite sa dam sens lumii noastre.
Integrarea senzoriala le permite copiilor sa capteze senzatiile din mediul inconjurator (gusturi, mirosuri, sunete, lumini, miscari), sa le dea sens si sa le proceseze.
Semne ca micutul tau are hipersensibilitate senzoriala
Care sunt semnele sale posibile, in interiorul si in afara autismului?
Trebuie sa fie prezente cel putin doua sau trei dintre aceste semne sau simptome:
1. Este enervat sau coplesit de anumiti stimuli
2. Face grimase sau face o fata de nemultumire la anumiti stimuli.
3. Evita luminile puternice, sunetele puternice.
4. Este foarte selectiv cu mancarea.
5. Nu vrea sa poarte anumite tipuri de haine.
6. Schimbari de dispozitie sau crize de furie ca raspuns la stimuli.
FOTO: freepik.com