Somnul este esential in copilarie. Odihna suficienta ii ajuta pe copii sa se dezvolte corect si sa invete usor. De aceea, parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita programului de somn al celui mic si sa ii creeze o rutina care sa il ajute sa doarma suficient. Cu toate ca respectati programul de somn al copiilor si le creati toate premisele pentru o odihna buna, problemele de somn pot fi frecvente in copilarie.
Ce este de facut atunci cand copiii adorm greu, se trecesc de multe ori peste noapte si nu mai pot sa adoarma la loc si cum ii putem ajuta noi, ca parinti, sa aiba un somn mai bun?
In timp ce la bebelusi trezirile nocturne sunt frecvente si perfect normale, pe masura ce copiii cresc, acestea ar trebui sa fie din ce in ce mai rare, iar calitatea somnului sa fie mai buna. Cand putem vorbi despre insomnie in cazul copiilor mari si cum ii puteti ajuta sa depaseasca aceasta problema.
Ce este insomnia la copii
Putem vorbi despre insomnie in cazul copiilor atunci cand celor mici le este greu sa adoarma seara sau cand se trezesc in timpul noptii si le este greu sa adoarma la loc. Daca dificultatea de a adormi sau readormi are consecinte precum stari de iritabilitate, nervozitate si somnolenta pe parcursul zilei, atunci putem vorbi categoric despre insomnie.
Potrivit unor studii, 30% dintre copiii cu varste intre 6 luni si 5 ani sufera de insomnii. 27% dintre copiii intre 5 si 12 ani adorm greu, 6% se trezesc pe parcursul noptii si 17% au dificultati in a se trezi dimineata.
Importanta rutinei de somn
Majoritatea cazurilor de insomnie la copii sunt cauzate de obiceiuri gresite de somn in copilarie, precum program prea flexibil sau lipsa unor obiceiuri asociate cu somnul. Acesti copii au probleme de concentrare si sunt mai nervosi in timpul zilei, dar daca problema este rezolvata, aceste consecinte dispar si ele.
Cum ii putem ajuta pe copii sa doarma bine
1. Creati o rutina inainte de culcare. Este important ca baietii si fetele voastre sa aiba o rutina care sa ii ajute sa asocieze momentul serii cu somnul. O baie calda, o poveste, atmosfera intunecata, o jucarie care sa il insoteasca la somn - iata doar cateva exemple in acest sens.
2. Respectati programul de somn. Este important sa mergeti la culcare in fiecare seara cam la aceeasi ora, pentru ca organismul sa se obisnuiasca cu acest bioritm. Ora de culcare depinde de varsta copilului, dar este ideal sa fie intre 7 si 9 seara.
3. Creati un spatiu imbietor pentru somn. O lumina de veghe in camera, stickere fosforescente pe tavan, jucaria preferata sau un asternut de pat cu supereroii favoriti pot contribui la crearea unei atmosfere linistitoare.
4. Cititi o poveste inainte de culcare. Povestile contribuie la stimularea imaginatiei, la dezvoltarea vocabularului si la crearea unei legaturi speciale intre parinti si copii. Poate fi momentul vostru de conexiune din fiecare seara.
5. Evitati ecranele inainte de somn. Dispozitivele electronice sunt dusmanii unui somn bun. Incercati sa nu ii lasati pe copii in fata ecranelor cu doua ore inainte de culcare.
FOTO: Freepik.com