Nu exista nicio indoiala ca alergiile alimentare reprezinta un subiect de interes in randul parintilor si al medicilor pediatri, deoarece acestea afecteaza calitatea vietii copilului si a familiei. In ciuda interesului pe care il prezinta, exista insa si multe mituri despre alergii care duc la intarzierea sau ingreunarea unui diagnostic precoce si a tratamentului adecvat.
Iata ce trebuie sa stii despre alergiile alimentare ale copiilor si ce mituri nu trebuie sa mai asculti.
1. Orice disconfort dupa masa reprezinta o alergie alimentara
Fals! Unul dintre cele mai frecvente mituri este acela de a confunda o intoleranta alimentara cu o alergie alimentara. Dar, potrivit sudiu publicat in revista JAMA Network Open, intolerantele sunt reactii adverse care nu sunt mediate imunitar, spre deosebire de alergiile alimentare, care sunt.
O alergie alimentara este mediata de sistemul imunitar, se declanseaza dupa expunerea la un aliment si dispare in absenta acestuia. Raspunsul imunitar poate fi umoral sau mediat celular.
Intoleranta alimentara se datoreaza unor deficiente enzimatice, cum ar fi intoleranta la lactoza sau la fructoza, sau unui efect farmacologic. In alte cazuri, nu exista o explicatie organica pentru acest fenomen.
2. Copiii mostenesc alergiile de la parintii lor
Acest lucru nu este in intregime adevarat. Un articol publicat in Europe PMC in 2018 sugereaza ca nu toate alergiile sunt mostenite, deoarece factorii de mediu joaca, de asemenea, un rol in geneza lor.
Un copil poate dezvolta o alergie alimentara, chiar daca parintii nu au niciuna. In mod similar, un copil poate sa nu dezvolte o alergie in ciuda faptului ca unul dintre parinti este alergic la un aliment.
3. Expunerea timpurie la alergeni alimentari poate provoca o alergie
Fals! Contrar acestui mit, orientarile actuale propun ca expunerea timpurie a sugarilor la alimente poate fi benefica. In acest sens, The New England Journal of Medicine relateaza un studiu care arata ca expunerea la alune poate reduce incidenta alergiilor in randul copiilor cu risc ridicat de a le dezvolta.
4. Nu se poate intampla nimic rau daca gusti "doar putin" din alimentul la care esti alergic
Fals! Este o greseala grava sa ignori aparitia simptomelor, oricat de usoare, dupa ce ai mancat un aliment. Exista sansa ca la urmatorul contact cu alimentul respectiv, reactia alergica sa fie mai severa sau sa puna in pericol viata. O reactie alergica poate aparea chiar si la atingerea sau inhalarea alimentului.
5. Alergiile alimentare sunt intotdeauna grave
Acest lucru nu este adevarat. Desi alergiile alimentare pot fi periculoase si pot pune viata in pericol, nu toate reactiile sunt anafilactice. In acest sens, ghidul pentru diagnosticarea si gestionarea alergiilor alimentare publicat in revista Nutrition Research mentioneaza ca reactiile alergice variaza foarte mult si depind de numerosi factori.
Cum se manifesta o alergie alimentara?
Cele mai frecvente reactii ale unei alergii alimentare sunt urticaria, adica urticaria cu mancarimi pe piele, insotita de umflaturi. Acestea apar in 70 pana la 80% din cazuri in prima ora dupa ingerarea alimentului.
Aceste manifestari cutanate sunt insotite de simptome respiratorii, cum ar fi rinoconjutivita si bronhospasmul. Pot aparea, de asemenea, greata, varsaturi, diaree, colici si scaderea tensiunii arteriale.
Un alt simptom frecvent este sindromul de alergie orala, care se caracterizeaza prin senzatii de mancarime si furnicaturi in cavitatea bucala si faringe. De asemenea, pot aparea mancarimi in jurul gurii.
Ce trebuie sa faci daca micutul tau prezinta simptome de alergie
In primul rand este important sa consulti de urgenta medicul pediatru, dar si un medic alergolog. De asemenea, se vor efectua teste pentru a stabilie daca este vorba despre alergie, dar si pentru a vedea daca exista simptome de alergie si pentru alte alimente.
FOTO: freepik.com