Pericolele verii pentru copii

/ / Modificat: 2017-07-05
Pericolele verii pentru copii

Vara este un sezon dupa care copii se topesc, dar predispus accidentelor si pericolelor la tot pasul. Pe langa bucuria jocului in aer liber si a balacelii din piscina sau mare, sezonul de vara atrage si riscul muscaturilor de caine, al arsurilor solare, intepaturilor insectelor sau inecului. Afla la ce pericole este expus copilul tau cand se joaca in aer liber si cum il poti proteja!

Muscatura de caine

O multime de copii sunt muscati in fiecare an de cainii comunitari. Acestia au tendinta de a alerga si tipa cand se joaca, iar asta ii poate irita pe cainii din zona. Daca se mai si apropie de ei si incearca sa ii loveasca sau sa ii traga de coada sau de urechi, devin victime sigure ale muscatorilor.

Daca cel mic este muscat de caine trebuie sa mergi cu el la medic. Oricat de superficiala ti s-ar parea muscatura, copilul are nevoie de vaccin antitetanos. Rana trebuie curata si ingrijita cu atentie pentru a se evita riscul infectiilor.

Este important sa inveti copilul cum sa se poarte si sa actioneze in preajma cainilor si mai ales daca este latrat de unul:

spune-i sa vorbeasca cu el tot timpul;

    • sa nu il traga de urechi, labe, blana sau coada;

      • daca este prietenos sa il mangaie intotdeauna pe spate;

        • nu trebuie sa deranjeze niciodata catelul cand doarme, mananca sau are grija de catelusi mai mici pentru ca pot deveni violenti;

          • invata-l sa nu fuga atunci cand vede un catel sau cand il latra; acesta il va urmari si latra din instinct si mai rau se va speria.

            Inec

            Vara atrage vacanta la mare, balaceala in piscina sau lacuri. Iar riscul de inec este direct proportional cu distractia. Este prima cauza de deces la copii in multe tari din lume.

            Copiii trebuie supravegheati in permanenta atunci cand stau in apa chiar daca este o piscina cu apa mica, speciala pentru copii. Bebelusii se pot ineca si in cada sau toaleta, nu numai in ape mari. Daca nu poti sa stai cu el in preajma piscinei asigura-te ca nu intra in apa fara tine.

            Tu esti salvamarul copilului acasa. La mare, lucrurile se schimba. Pe langa faptul ca nu trebuie sa lasi niciodata copilul sa intre singur in mare, trebuie sa te asiguri ca poarta colac sau alte masuri de protectie. In plus este indicat sa intri cu copilul in apa in preajma unui salvamar. Si sa nu inaintezi niciodata la apa adanca. Copilul trebuie sa atinga mereu fundul marii cu picioarele cand este in apa.

            Soare

            Pe cat e de placut afara cand este soare, pe atat de periculos este pentru piele. Si in special pentru pielea sensibila a copilului. Expunerea neprotejata la soare este prima cauza a cancerului de piele.

            De aceea, este important sa dai copilul cu o crema de protectie solara de cate ori iesi cu el afara in sezonul cald. Fa acest lucru chiar daca mergi cu el la plaja sau nu. Razele ultraviolete patrund si prin haine si este suficienta o expunere minima ca micutul sa se trezeasca cu arsuri solare.

            Nu uita sa alegi un factor de protectie adecvat pentru pielea copilului (15 sau 30) si sa respecti toate regulile de expunere solara la bebelusi (imbracaminte, orar, hidratare etc.)

            Muscaturi de insecte

            Pe langa iritatiile locale care apar pe pielea copilului exista riscul ca insectele sa fie purtatoare de boli grave (boala Lyme, virusul West Nile). Simptomele muscatorilor de tantari variaza in functie de sensibilitatea copilului. Acestea pot varia de la umflaturi minore, rosiatice pana la reactii anafilactice care pun viata lui in pericol.

            Muscaturile de tantari sau insecte pot fi prevenite prin cateva masuri simple:

            • acoperirea pielii cu cat mai multe haine, mai ales pe timpul serii;

              • haine deschise la culoare (care nu atrag insectele);

                • folosirea spray-urilor sau lotiunilor impotriva insectelor cand iesi cu el afara (cu formule special create pentru copii);

                  • evitarea zonelor si perioadelor din zi in care isi fac prezenta multi tantari sau multe insecte;

                    • protejarea ferestrelor casei cu plase speciale impotriva lor.

                      Loc de joaca, bicicleta, role, skateboard

                      Locurile de joaca sau gradinile caselor reprezinta un risc pentru siguranta copiilor. Iar acestea ii atrag pe copii vara ca un magnet.

                      Rolele, bicicleta, tricicleta si skateboard-ul sunt cele mai tocite "jucarii" in sezonul de vara. Atata timp cat copiii sunt dotati cu echipament de protectie cand merg cu acestea nu exista riscuri foarte mari ale accidentarilor. Ai grija ca echipamentul sa fie complet: casca de protectie, cotiere, genunchiere etc.

                      In ceea ce priveste gradina si locurile de joaca, ele trebuie verificate atent inainte ca micutul sa se aventureze prin ele. Trebuie verificate de cioburi, obiecte ascutite, gropi adanci, fantani neacoperite, margini ascutite, dispozitive de joaca defecte etc. In plus, copilul nu trebuie scapat de sub supravegherea ta cat timp sta in aceste locuri.

                      Taguri Pericole vara copii Distractie vara copii Accidente copii Bicicleta copii Loc joaca copii Muscatura caine copii Siguranta copii Activitati aer liber copii Pericole copii

                      Articole recomandate

                      Citeste si despre