Exista un joc pe care il facem de obicei cu copilul nostru dar nu cunoastem riscurile. Parintii nostri ne faceau asa si acum procedam si noi la fel cu micutul nostru. Cel mic se bucura atat de mult incat ne cere sa facem din nou si din nou, dar ar trebui sa evitam acest mod de a-l distra. Despre ce este vorba?
Este vorba despre ridicatul copiilor de maini. Tatal apuca o mana a micutului si mama pe cealalta si il ridica de parca s-ar da in leagan. Acest joc aparent inofensiv este cunoscut sub numele de "cotul bonelor" si poate provoca probleme grave pe masura ce copilul creste.
Riscul de a ridica copilul de maini
Se stie ca bebelusii sunt foarte fragili, apoi, pe masura ce cresc ne gandim ca sunt facuti din plastilina, deoarece cad si ridica fara probleme. Dar sunt in proces de crestere, oasele lor sunt in continua schimbare. Cele vechi sunt inlocuite cu unele noi si ca marime si ca densitate. Si acest lucru se intampla pana la 25 sau 30 de ani, cand oasele ating densitatea lor maxima.
Oasele pot suferi luxatii, rupturi sau fisuri de-a lungul vietii. Una dintre ele este cunoscuta ca subluxarea radiala ulnara sau "cotul bonelor." Apare atunci cand osul cotului paraseste pozitia normala. Este o afectiune destul de frecventa la micutiii sub 5 ani si apare intr-o masura mai mica la copiii mai mari, deoarece articulatiile sunt mai rezistente.
Si nu se intampla doar atunci cand ridici copilul de maini sau il invarti. O luxatie poate aparea si atunci cand un adult apuca strans bratul celui mic sau il ridica cu o mana pentru a-l impiedica sa cada. Astfel poate provoca dislocarea cotului.
"Cotul bonei" este o vatamare foarte dureroasa, iar cel mai evident simptom al sau, pe langa plansul micutului, este imobilitatea bratului. Pentru a se reface este nevoie ca ligamentul sa fie pus din nou in pozitia normala, lucru pe care doar un medic il poate face. Apoi bratul trebuie fixat intur-un sling (fasa)timp de 2 sau 3 zile.
Cum sa eviti sa-i sara cotul copilului
- - Nu-l lua niciodata pe copil de maini sau de brate, intotdeauna apuca-l de talie sau de sub axila.
- - Nu ridica copilul de brate sau de maini ca si cum s-ar da intr-un leagan.
- - Evita sa-l iei de maini si sa-l invarti, chiar daca ii palce foarte mult.