Polipul si prolapsul rectal

/ / Modificat: 2013-12-05
Polipul si prolapsul rectal
Intrebare:

- Baiatul meu are acum 3,3 ani. Pe la varsta de doi ani am observat o mica galma care-i iesea din anus dupa treaba mare. Am fost la doctor si i-au dat injectii cu vit. B6 si B12 timp de 3 luni, cate 10 zile, plus o supraveghere mai atenta a alimentatiei si folosirea supozitoarelor cu glicerina. Am urmat tratamentul si nu am mai observat galma. Acum problema a aparut iar, are doua galme mai mici inchise la culoare care apar numai cand face treaba mare. Nu-l dor, dar eu sunt f. speriata. Sunt cumva hemoroizi?

Raspuns:

Aparitia unei formatiuni la nivelul anusului la un copil mic, ridica suspiciunea fie de prolaps rectal fie de polip rectal. Polipul rectal este o formatiune tumorala, adeseori mica, care poate prolaba prin orificiul anal. Este frecvent la copii intre 2-4 ani. Tratamentul lui consta in extirpare chirurgicala.

La copii intre 1 si 3 ani insa, poate apare prolapsul mucoasei rectale (mucoasa rectala – adica membrana care captuseste rectul, cade prin orificiul anal). Prolapsul este determinat de o slabire a tonicitatii sfincterului extern.

Aparitia sa este favorizata de anumiti factori: rahitismul, malnutritia si hipoproteinemia, situatii anatomice locale (lipsa de curbura a osului sacru, laxitatea ligamentelor), constipatie, diaree, statul prelungit pe olita (in colectivitati).

In functie de frecventa si forma in care apare, prolapsul, acesta poate fi ocazional legat de perioade de constipatie sau diaree. De obicei apare dupa fiecare scaun.

In formele simple prolapsul este reductibil (mucoasa prolabata poate reintra in rect – de la sine sau prin manevra manuala), deseori spontan; acesta se vindeca de obicei cu timpul. In formele mai grave, creste in dimensiuni, poate sangera si este greu reductibil.

Tratamentul prolapsului de mucoasa rectala difera in functie de varsta, tipul de prolaps, de dimensiuni, daca e reductibil sau nu, de posibilele complicatii care au aparut.

Tratamentul medical consta in reducerea blanda prin presiune manuala a prolapsului si scurtarea timpului de stat pe olita; modificarea alimentatiei pentru combaterea constipatiei este necesara.

Administrarea de suplimente cu vitamina B, 10 zile pe luna 3 luni consecutiv poate fi benefica. De asemenea se mai utilizeaza cu rezultate bune, injectii locale sclerozante.

De obicei prolapsul rectal se vindeca odata cu inaintarea in varsta. In caz contrar, se poate trata si chirurgical. Va sfatuiesc sa consultati si un chirurg pediatru, care poate aprecia daca e necesar sau nu un tratament chirurgical.

Articole recomandate

Citeste si despre