Remedii pentru durerea in gat pe care le poti folosi acasa in deplina siguranta

/ / Modificat: 2021-11-28
Remedii pentru durerea in gat pe care le poti folosi acasa in deplina siguranta

Durerea in gat la copii poate ascunde, de cele mai multe ori, o infectie, asa ca nu intarziati sa mergeti cu cei mici la medic. Desigur, exista si remedii naturale care sa ii amelioreze starea, insa acestea trebuie sa fie complementare cu tratamentul recomandat de pediatru, nu sa il inlocuiasca.

Usturimea si senzatia de arsura in gat este o inflamatie a faringelui ce il poate face pe cel mic sa aiba un disconfort major. Apeleaza cu incredere la remedii naturale pentru a-i ameliora simptomele, dar pune accent si pe inlaturarea cauzei: o infectie virala sau bacteriana, o alergie, o raceala sau pur si simplu faptul ca a strigat prea mult. In functie de cauza, pediatrul va recomanda sau nu un tratament, care poate fi completat cu remedii nturale.

Inflamatiile de origine virala ar trebui sa se vindece de la sine in 5-7 zile, in timp ce infectile bacteriene trebuie tratate cu antibiotic.

Rosul in gat provocat de vorbit prea mult si prea tare, poate cand era destul de rece afara, trece, de asemenea, fara tratament, daca nu apare vreo complicatie.

Remedii casnice pentru durerea in gat la copii

Remediile traditionale pot fi foarte eficiente pentru a ajuta copilul sa scape de disconfortul de la nivelul gatului. Urmariti cu atentie evolutia starii copilului si daca apar febra sau semne de agravare discutati cu medicul pentru o recomandare avizata.

Hidratarea

Uneori mucoasa faringiana este prea uscata pentru ca, pur si simplu, copilul nu bea destula apa. Deshidratarea face sa scada productia de saliva si mucozitati care lubrifiaza faringele si astfel apare iritatia. Dati-i copilului sa bea cat mai multe lichide, fie ca vorbim despre apa, ceai sau supe limpezi. Laptele matern sau formula este si el o solutie buna, mai ales la copiii foarte mici. Temperatura lichidelor nu trebuie sa fie nici prea scazuta, nici prea ridicata, pentru ca asta poate agrava durerile.

Gargara cu apa cu sare

Pentru copiii ceva mai mari, care au invatat deja sa faca gargara si sa scuipe, apa cu sare este un remediu excelent. Cel mai indicat este sa nu folositi aceasta metoda inainte de varsta de 6 ani.

Preparati o solutie salina cu o lingurita sau o jumtate de lingurita de sare la o 250 ml de apa calduta. Puteti chiar sa faceti gargara impreuna, pentru a face lucrurile sa para amuzante, chiar daca scopul vostru este sa hidratati mucoasele si sa dezinfectati gatul. Sarea este un bun dezinfectant si antiinflamator, care va diminua iritatia din gat.

Ceai cu miere

Un ceai caldut indulcit cu miere este cel mai la indemana remediu natural pentru durerea in gat. Este acceptat foarte usor de cei mici, indiferent de varsta. Ceaiul hidrateaza, iar mierea, bogata in vitamine si oligoelemente, are actiune antiinflamatorie si antimicrobiana; ea este, de altfel, si un remediu impotriva tusei specifice racelilor la copii. Puteti adauga in ceaiul cu miere si cateva picaturi de suc de lamaie, pentru un aport optim de vitamina C. Atentie, insa! Mierea nu se administreaza la copii mai mici de un an!

Alimente usor de inghitit

Ora mesei poate fi o corvoada pentru un copil cu dureri in gat. Nu il fortati sa manance, pentru ca senzatia de disconfort este, probabil, foarte mare daca refuza hrana. Adaptati-va si preparati o mancare usor de inghitit, bogata in carbohidrati si vitamine. O supa de pui, de vita sau de legume poate fi optiunea ideala; daca doriti, o puteti transforma intr-o supa crema in cateva minute. Piureurile de legume sunt, de asemenea, recomandate si vor fi acceptate cu usurinta de cei mici pentru ca aluneca rapid pe gat, fara mari eforturi. Atentie la alimentele acide, precum fructele si lactatele, pentru ca ele pot accentua iritatia si senzatia de disconfort.

Umiditatea din camera

Asigurati-va ca in casa umiditatea este la un nivel optim. Fie puteti folosi un umidificator, fie profitati de aburii care se formeaza cand ii faceti copilului o baie calda.

Ce sa evitati

Multi parinti obisnuiesc sa dea celor mici pastile dupa ureche pentru a le usura durerile in gat, insa este cel mai rau lucru pe care il puteti face.

Caramelele sau pastilele cu anestezice contin, cele mai multe, benzocaina, care poate declansa alergii si dificultati la inghitire. Analgezicele si antiinflamatoarele tip spray se administreaza doar la recomandarea pediatrului. Aspirina nu trebui administrata la copii inainte de varsta de 18 ani pentru ca poate avea reactii adverse grave.

Articole recomandate

Citeste si despre