Semne neobisnuite ale deshidratarii la copii. Toti parintii ar trebui sa le stie

/ / Modificat: 2023-04-28
Semne neobisnuite ale deshidratarii la copii. Toti parintii ar trebui sa le stie

Consumul de lichide este esential la orice varsta. In cazul copiilor, uneori trebuie sa insistam sa bea suficienta apa, sa consume alimente bogate in apa sau sa aleaga apa plata ca modalitate principala de hidratare, desi poate ei ar prefera sucurile de fructe. Daca micutii nu beau suficienta apa, pot aparea anumite semne ale deshidratarii, pe care toti parintii ar trebui sa le cunoasca.

Desi la prima vedere ai putea crede ca unele dintre aceste semne nu au nicio legatura cu apa, de fapt, toate sunt asociate cu consumul de lichide si cu nivelul de hidratare din organism. Iata cele mai neobisnuite semne de deshidratare, care pot fi valabile si in cazul adultilor, nu doar al copiilor!

1. Apare pofta de dulce. Atunci cand esti deshidratat, ficatul nu poate transforma glicogenul in glucoza, astfel ca nivelul de glucoza din sange scade si apare inevitabil pofta de a manca ceva dulce.

2. Ochii uscati. Organismul produce constant lacrimi, care mentin un nivel de umiditate optim la nivelul ochilor. Atunci cand copilul are ochii obositi si iritati, este un semn ca nu bea suficienta apa.

3. Respiratie urat mirositoare. Deshidratarea inseamna mai putina saliva si mai multe bacterii la nivelul cavitatii bucale, adica o respiratie care poate avea un miros neplacut.

Semnele clasice ca avem de-a face cu un copil deshidratat

Daca cel mic urineaza rar, iar urina este foarte acida si foarte concentrata, este un semn ca nu bea destula apa. Uscaciunea pielii si aspectul tern, buzele uscate si pielea uscata in jurul ochilor sunt, de asemenea, semne ale deshidratarii.

Sa nu uitam de constipatie: atunci cand nu bem suficienta apa si nu consumam suficiente fibre, digestia este ingreunata.

FOTO: Freepik

Taguri Deshidratare copii Deshidratare bebelusi Riscuri deshidratare

Articole recomandate

Citeste si despre