Semnele cancerului de piele la copii

/ / Modificat: 2017-07-04
Semnele cancerului de piele la copii

Semnele cancerului de piele sunt raspandite pe intreg corpul, in alunite si semne din nastere, dar si in alte zone corporale. Exista si o categorie de simptome nespecifice si "silentioase" care trebuie luate in considerare.

In timp ce masurile de prevenire ale cancerului de piele sunt esentiale in combaterea acestui tip de cancer la copil, trebuie sa fii foarte atenta la semnele de pe piele care i-ar putea indica prezenta!

Modificari ale pielii si ale alunitelor

Primul si cel mai important semn al acestui tip de cancer il reprezinta modificarile aparute la nivelul pielii. Mai exact, orice schimbare a alunitelor, semnelor din nastere sau a altor excrescente sau pete de pe piele poate indica prezenta carcinomului sau malanomului.

Atunci cand analizezi o alunita sau un semn din nastere trebuie sa ai in vedere 4 lucruri esentiale:

- culoare;
- asimetrie;
- margini;
- diametru.

Orice schimbari aparute in aceste 4 proprietati pot sugera prezenta cancerului si trebuie verificate de catre medicul dermatolog.

Alunite preexistente

Cancerul de piele are tendinta sa se dezvolte in zone "nemarcate" ale pielii, adica fara alunite sau semne de piele. Totusi, alunitele din nastere ale copilului pot suferi schimbari care pot indica prezenta cancerului.

Pe langa cele 4 proprietati enumerate mai sus, pe care trebuie sa le ai in vedere cand analizezi o alunita, mai trebuie sa fii atenta si daca vreuna dintre ele:

- sangereaza;

    - are excrescente adiacente;

      - manifesta roseata pe pielea din jurul ei;

        - este usor razuita sau rupta;

          - prezinta cruste;

            - prezinta mancarime, arsuri sau sensibilitate la atingere.

            Cancerul de piele la copii: semne pe piele

            Aparitia unor semne noi pe piele, care nu existau inainte, reprezinta un semnal de alarma pentru sanatatea copilului. Printre acestea se pot numara alunite noi, excrescente bizare sau pete dubioase.

            Acestea apar in special pe spatele superior la baietei si pe picioare la fetite. Acestea sunt zone frecvente "preferate" de cancer, dar nu inseamna ca nu pot aparea si in alte zone ale corpului. Cele mai predispuse zone sunt cele care sunt adesea expuse razelor ultraviolete si nu sunt protejate corect cu lotiuni speciale.

            Cancerul de piele la copii: simptome nespecifice

            Pe langa semnele evidente, cancerul de piele mai poate manifesta o serie de simptome care pot fi confundate usor cu ale altor boli. Printre cele care trebuie bagate in seama si verificate la medic se numara:

            - noduli prezenti sub piele;
            - noduli limfatici inflamati;
            - scadere inexplicabila in greutate.

            Printre simptomele mai rare si destul de ciudate asociate cu cancerul de piele la copii se mai regasesc si:

            - convulsii;
            - dureri frecvente de cap;
            - tuse insistenta;
            - pete decolorate sub unghiile de la maini sau de la picioare.

            Toate acestea pot fi sau nu semne ale cancerului de piele. Important este sa le verifici cu atentie la pediatru pentru a fi sigura ca micutul tau este protejat. Nu uita ca descoperirea cat mai timpurie a acestui cancer inseamna o vindecare sigura.

            Cel mai simplu mod prin care previi aparitia cancerului de piele la copil este limitarea expunerii lui la soare, in special la ore de varf. Iar in momentul in care acesta face plaja sau sta in soare, el trebuie dat cu lotiune de protectie solara cu factor de protectie adecvat.

            Taguri Semne nastere copii Protectie solara copii

            Articole recomandate

            Citeste si despre