Simptomele tulburarilor din spectrul autist in cazul copiilor

/ / Modificat: 2023-05-01
Simptomele tulburarilor din spectrul autist in cazul copiilor

Cand ni se vorbeste despre autism, ne putem imagina un copil inchis in lumea lui interioara, care nu se uita in ochi, care nu raspunde la zambete sau care nu arata cu degetul. Dar, in realitate, este mult mai mult decat atat si nu ar trebui sa recurgem la clisee sau stereotipuri, pentru ca exista multe mituri in legatura cu aceasta tulburare.

Care sunt simptomele reale ale autismului? Vei vedea mai jos cele mai frecvente si pe cele indicate in manualele de referinta, dar este important sa fie clar ca fiecare copil este diferit si ca TSA include un grup de tulburari.

TSA sau tulburarile din spectrul autist: ce sunt acestea?

Tulburarile din spectrul autist (TSA) cuprind o serie de tulburari cu caracteristici comune. Conform Manualului diagnostic si statistic al tulburarilor mentale (DSM-5), autismul este definit ca o tulburare neurobiologica in care apar deficiente sau dificultati persistente in comunicarea si interactiunea sociala. In plus fata de aceste simptome, persoana respectiva manifesta, de asemenea, modele restrictive si repetitive de comportament, interese sau activitati.

Simptomele autismului

In autism intalnim doua grupe principale de simptome: pe de o parte, cele legate de dificultatile de comunicare si interactiune sociala. Pe de alta parte, cele legate de modele restrictive si repetitive de comportament, interese sau activitati.

1. Dificultati de comunicare sociala

Copiii si adolescentii cu autism au dificultati de reciprocitate social-emotionala, ceea ce se traduce prin dificultati in stabilirea sau mentinerea interactiunilor, in impartasirea intereselor, emotiilor sau afectiunilor cu alti copii.

  • Dificultati in abordarea altor copii. Le poate fi dificil sa poarte conversatii cu doua sensuri (in care unul asculta si celalalt vorbeste, iar aceste roluri sunt schimbate). De asemenea, le este dificil sa se apropie de alti copii (de exemplu, sa initieze conversatii) intr-un mod adecvat si sa interactioneze cu ei.
  • Modificari ale limbajului non-verbal. In plus, in cadrul acestui grup de simptome de comunicare si interactiune sociala, intalnim si dificultati in comportamentul non-verbal.
  • Dificultati in intelegerea si utilizarea gesturilor. Un alt simptom legat de TSA este dificultatea de a intelege si de a folosi gesturile. Copiii pot prezenta o lipsa totala de expresie faciala, de exemplu.
  • Dificultati in mentinerea si intelegerea relatiilor sociale. De asemenea, le este foarte greu sa inteleaga cum functioneaza relatiile sociale si sa le mentina. De exemplu, ei pot avea probleme in a-si adapta comportamentul la context, fiind "nepotriviti" sau incoerenti din punct de vedere social.
  • Dificultate in a impartasi jocul imaginativ. Un alt simptom al autismului legat de comportamentul social este dificultatea de a se juca simbolic si, mai ales, de a impartasi acest tip de joc cu alti copii. In acest sens, jocul lor poate fi mult mai repetitiv si mai putin functional (de exemplu, atunci cand isi aliniaza jucariile).

Interese restrictive si repetitive

In cealalta grupa de simptome ale autismului, regasim tiparele restrictive si repetitive. De fapt, acest tip de simptom se poate manifesta la trei niveluri diferite, care sunt:

  • Comportamentul
  • Interese
  • Activitati

Acest lucru se poate traduce, de exemplu, printr-o preocupare excesiva fata de obiecte neobisnuite sau prin "obsesia" fata de o singura parte a jucariei si nu fata de intreaga jucarie. Pe de alta parte, trebuie remarcat faptul ca, atunci cand vorbim despre interese restrictive, nu ne referim doar la interese deosebite (de exemplu, invatarea pe de rost a tuturor drumurilor), ci si la faptul ca le place sa se joace doar cu ceva anume si au o adevarata fixatie pentru "acel" joc.

Joc, limbaj si miscare

Copiii sau adolescentii cu TSA pot vorbi, se pot juca sau pot face miscari intr-un mod stereotip sau repetitiv. Cand vine vorba de miscari, este vorba de stereotipii motorii, cum ar fi clasica fluturare a mainilor atunci cand sunt nervosi, entuziasmati sau pur si simplu fericiti.

Rigiditate mentala

Un alt simptom al autismului in cadrul acestui grup este rigiditatea mentala, opusul flexibilitatii. Sunt copii carora le este foarte greu sa accepte schimbarile, de aceea au nevoie de atat de multa anticipare si rutina.

FOTO: freepik.com

Taguri Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre