Memorarea este probabil cea mai nepotrivita optiune pentru un copil atunci cand trebuie sa invete ceva. Faptul ca repeta lucrurile mecanic nu il va ajuta sa le inteleaga mai bine, iar in timp sunt sanse mari sa le uite. Totusi, memorarea nu poate fi evitata, in special in clasele primare, atunci cand cei mici trebuie sa-si sedimenteze bazele de la care sa porneasca in scoala. Iata 8 trucuri prin care sa iti ajuti copilul sa memoreze diverse lucruri pentru scoala.
Metoda cartonaselor (se poate aplica pentru mai multe materii)
Scrie intrebarea pe o parte si raspunsul corect pe cealalta parte. Apoi cere-i copilului tau sa se duca in partea opusa a camerei. De fiecare data cand va da raspunsul corect va face un pas in fata. Atunci cand va uita ceva si va da un raspuns gresit, micutul va face un pas inapoi. Acest joc este deosebit de distractiv, iar cu ajutorul lui copilul va putea sa memoreze mai usor cuvinte sau cifre.
Nume de orase
Ajuta-l sa memoreze nume de orase in ordine alfabetica prin asocierea cu o melodie pe care o indrageste. Ii va fi mult mai usor sa le asocieze pe ritmuri muzicale.
Numarul de zile al lunilor
Memorarea numarului de zile poate fi distractiva, iar pentru asta ai nevoie de monturile degetelor. Pune-l sa stranga pumnul si invata-l sa numere lunile folosind monturile si spatiile dintre ele. Incepe cu ianuarie pe prima montura de la dreapta la stanga, exceptand degetul mare. Apoi cel mic afla ca lunile care pica pe monturi au 31 de zile, in timp ce lunile care pica intre au 30 de zile. Exceptie face luna februarie.
Unirea punctelor pe un grafic
Cateodata elevii trebuie sa uneasca doua puncte pe un grafic si nu mai stiu daca sa numere pe orizontala sau pe verticala prima oara. Aminteste-i copilului tau ca mai intai mergea de-a busilea la orizontala si abia apoi a inceput sa se ridice pe verticala si sa mearga.
Unitati de masura
Ajuta-l sa invete mai usor prescurtarile unitatilor de masura prin asocierea literelor cu alte cuvinte familiare. De exemplu, "M" de la metru il poate asocia cu "Mama", "L" de la litru cu "Laptic", "G" de la gram cu "Gradinita" si asa mai departe. Foloseste-ti imaginatia si inventeaza cuvinte cu sens cunoscut pentru el.
Foloseste diagrame
Atunci cand trebuie sa memoreze date si fapte poti aplica o alta metoda usoara care il va ajuta sa le inteleaga si sa le retina mai bine. Aceasta este tehnica memoriei logice. Asadar, ia o coala alba sau un caiet si deseneaza o diagrama. De exemplu, are de invatat orasele prin care trece raul Olt. Deseneaza cateva cercuri si uneste-le cu doua linii circulare care reprezinta raul Olt. Inauntrul cercurilor scrie numele oraselor.
Intelesul cuvintelor apropiate
Explica-i care este diferenta dintre pronumele personal de apropiere si cel de departare prin exemple adecvate. "Acela" poate fi omul care trece pe strada, in timp ce "acesta" este persoana care este langa el.
Foloseste acronime
Foloseste acronime pentru a-l ajuta sa retina mai usor intelesul cuvintelor. Exemple de acronime: "TIR" - "transport international rutier", "aprozar" - "aprovizionarea cu zarzavaturi", "Plafar" - "plante farmaceutice".
Tu ce trucuri folosesti pentru a-l ajuta sa memoreze mai bine faptele si lucrurile legate de scoala? Spune-ne parearea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!