Cititul este o abilitate pe care copiii o deprind, in general, cand incep sa mearga la scoala. Multi parinti incearca sa ii invete literele mai devreme, insa a recunoaste literele si a reusi sa citesti cuvinte nu inseamna ca stii deja sa citesti. Citirea cursiva, intelegerea textului si acumularea de cunostinte sunt cele care sunt cu adevarat importante.
Tot mai multi copii au probleme cu intelegerea unui text citit. Si pentru a creste nivelul de intelegere este important ca micutii sa citeasca cursiv si rapid; a citi prea lent poate afecta capacitatea de a intelege textul, pentru ca se pierde pe drum firul si sensul frazelor.
Cum ajutam copiii sa citeasca eficient
A citi nu inseamna sa stii doar literele, ci sa intelegi un text. Cartile educa, deschid pentru copii noi usi catre lume, trezesc sentimente, senzatii si reactii si stimuleaza imaginatia si creativitatea.
Exista cateva trucuri care iti vor ajuta copilul sa citeasca mai cursiv si sa inteleaga mai bine textele.
Cunoaste-i abilitatile si interesele, pentru a-i pune la dispozitie texte adecvate si interesante, potrivite pentru varsta lui. Incearca sa-l convingi sa citeasca in fiecare zi cate putin, pentru a-si face un obicei din asta.
Alege carti cu coperta, ilustratii si lungime a propozitiilor adecvate pentru etapa prin care trece copilul, in functie de varsta, interesele si gusturile lui. Unui copil care abia invata sa citeasca ii vei alege carticele care sa il atraga, cu mai multe ilustratii si mai putin text, scrise cu litere mari si cu propozitii destul de scurte. Pe masura ce va deprinde cititul, ii vei putea oferi material de lectura care sa corespunda nevoilor si intereselor lui.
Descopera impreuna cu el o metoda care il stimuleaza si il motiveaza; este fundamental ca un copil sa nu se plictiseasca atunci cand citeste. Altfel, isi va pierde rapid interesul si va ajunge sa i se para ca a invata este o corvoada.
Arata-i ca cititul este o activitate distractiva
Cititi impreuna cand el este prea mic pentru a o face singur. Cititi impreuna pentru a te asigura ca are fluenta si intelegere a textului si ajuta-l atunci cand se impotmoleste, fara a-l face sa se simta incapabil. Stabiliti un interval de 30 de minute sau o ora, in functie si de varsta copilului, in care toata lumea din casa citeste cate ceva, iar apoi fiecare trebuie sa povesteasca despre ce a citit.
Daca, atunci cand copilul citeste, un alt membru al familiei se uita la televizor, atentia ii va fi usor distrasa. In plus, activitatile celorlalti i se vor parea mai atractive si va avea tendinta sa citeasca superficial, pentru a participa mai curand la ele. Este bine ca un copil mic sa vada ca cititul este distractiv si pentru ceilalti si, mai ales, ca este un subiect de dialog in casa, cand ceilalti discuta despre ce au mai citit.
Transformati cititul in ceva interactiv. Copilul lasat singur cu cartea se poate simti pedepsit. Dati o nota distractiva citind alternativ cate un paragraf, pentru ca apoi fiecare sa spuna cu propriile cuvinte ce a citit. Cititi pe personaje, daca textul are dialog, pentru a stimula nu doar capacitatea de intelegere, ci si creativitatea si capacitatea de comunicare.
Cartea si cititul trebuie prezentate copilului ca o alta forma de joaca, pana cand va ajunge sa le ia in serios. Cel mai important este sa le treziti interesul pentru lectura si sa va straduiti sa il mentineti viu impreuna pentru ca lectura este baza invatarii si a dezvoltarii.
FOTO: Freepik