Cum poate facilita repetitia invatarea limbii engleze in copilarie

/ / Modificat: 2024-05-21
Cum poate facilita repetitia invatarea limbii engleze in copilarie

 

Desi poate parea obositor si oarecum plictisitor cand profesorul insista pe un anumit subiect in cadrul lectiilor de engleza, adevarul este ca exista un motiv serios in spatele zicalei „Practica duce spre perfectiune”. Ca atare... Stiai ca in creier au loc schimbari fizice in timpul invatarii unei limbi secundare? Practic, se creeaza noi cai neuronale pentru a procesa si stoca informatiile, iar asta se intampla printr-una dintre cele mai importante strategii de invatare a limbilor straine - repetitia.

Da, s-ar putea sa fii cuprins de scepticism! Insa oamenii de stiinta au descoperit ca aceste noi cai neuronale devin din ce in ce mai puternice cu cât se repeta mai mult un concept. Totodata, daca o informatie nu este consolidata, caile neuronale devin mai slabe. Cu alte cuvinte, cand elevii exerseaza in mod constant, mintea lor poate construi circuite solide, care ii ajuta sa invete si sa memoreze mai eficient atat in prezent, cat si ulterior! Activitatile de repetitie, cum ar fi exercitiile de intarire a unor notiuni, pot fi practicate in multe moduri. Unele dintre acestea includ conversatii, invatarea si cantatul melodiilor, citirea si povestirea intr-o limba noua - in maniera similara cu experienta oferita de scoala de engleza online pentru copii.

Consolideaza increderea in propria persoana

Un alt motiv pentru care repetitia este importanta il constituie sporirea increderii, aspect esential in asimilarea cunostintelor lingvistice! Cei care studiaza o limba secundara intampina probleme la acest capitol, deoarece nu au intotdeauna oportunitatea de a exersa ce invata la scoala. Elevii spun adesea ca pot intelege engleza atunci cand asculta vorbitori nativi sau fluenti, dar se blocheaza cand trebuie sa spuna ceva ei insisi.

Deci cum ar putea un copil sa se simta capabil de ceva daca nu a mai facut sau nu a avut ocazia de a exersa mai des? E posibil sa fie coplesit de folosirea unei noi structuri gramaticale atunci cand are pentru prima data o conversatie in afara lectiilor. De aceea, scolile de engleza pentru copii precum Novakid utilizeaza o strategie de invatare prin reamintire frecventa in timpul cursurilor. Reamintirea constanta ii implica pe elevi in activitati bazate pe repetitie, in care revizuiesc informatiile anterioare si invata simultan concepte noi. Aceasta tehnica ii ajuta sa se simta increzatori si capabili, deoarece isi pot folosi propriile cunostinte pentru a-si largi orizonturile cu fiecare lectie.

Dezvolta substantial vocabularul

Nu poate fi trecuta cu vederea nici importanta repetitiei in invatarea si retinerea elementelor de vocabular. Dupa cum spune si lingvistul David Wilkins: „Fara gramatica, foarte putine pot fi transmise, fara vocabular, nimic nu poate fi transmis”. Micii studenti ar trebui sa aiba, in mod normal, acces la doua tipuri de vocabular in procesul de invatare a limbilor straine: activ si pasiv. Vocabularul activ este format din cuvintele pe care le inteleg si le folosesc pentru a comunica, iar cel pasiv este compus din termenii pe care ii inteleg, dar nu ii folosesc inca.

Partea interesanta? Cercetarile au aratat ca un cursant obisnuit de clasa a XI-a, care studiaza o limba secundara, are cu 27% mai putin vocabular activ decât pasiv. Acest lucru inseamna ca detine mai multe notiuni de vocabular decât stie sa foloseasca atunci cand incearca sa vorbeasca independent. Repetitia este utila inclusiv pentru echilibrarea vocabularul activ si a celui pasiv. Reprezinta un instrument excelent pentru reducerea decalajul dintre termenii cunoscuti si cei folositi efectiv, permitându-le elevilor sa se exprime liber si sa foloseasca un lexic divers.

De fapt, repetitia este una dintre cele mai vechi si mai raspandite strategii de invatare a limbilor straine - si dintr-un motiv foarte bun, intrucat functioneaza perfect! Prin repetitie, copiii ajung sa inteleaga si sa foloseasca limbajul cu incredere si fluenta. Ajuta-ti juniorul sa descopere palpitantul univers lingvistic si programeaza prima lectie de engleza pentru copii in maniera complet gratuita!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Limba engleza copii Cursuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre