Scolirea copilului la domiciliu este un sistem educational alternativ care a inceput sa capteze din ce in ce mai mult atentia parintilor romani. Modelul american de a oferi educatie copilului acasa ((homeschooling) in defavoarea sistemului de invatamant clasic, institutionalizat, nu este inca reglementat la noi in tara, dar are destui adepti in randul parintilor moderni.
Daca te intereseaza acest sistem de educatie pentru copilul tau, evita principalele mituri construite in jurul lui, care te pot dezinforma si iti pot forma o impresie gresita despre el.
Copiii educati acasa nu invata sa socializeze si nu au prieteni
Principala ingrijorare a parintilor cu privire la sistemul de educatie la domiciliu este legata de lipsa de socializare a copilului. Multi parinti se intreaba ce se intampla cu abilitatile sociale ale copilului, despre care se stie ca tind sa se dezvolte cel mai mult in colectivitati precum gradinita, scoala etc. Potrivit specialistilor, educatia la domiciliu devine un impediment in calea dezvoltarii sociale a copilului doar daca parintii permit acest lucru.
Chiar daca nu are contact direct cu alti copii in timp ce este instruit, exista o multime de alte metode prin care parintii pot ajuta copilul sa-si faca prieteni si sa interactioneze cu ceilalti. Iesirile in parc, intalnirile de joaca, dar si inscrierea copilului la diverse cursuri extracurriculare si sporturi reprezinta metode prin care poate fi stimulata si incurajata dezvoltarea sociala a copilului.
Parintii opteaza pentru homeschooling doar din motive religioase
Parerile in privinta acestui mit sunt impartite in doua. Unele persoane considera ca principalul motiv pentru care parintii aleg sa-si educe copiii acasa este pentru ca au o orientare religioasa care nu este promovata de scolile de stat sau publice.
Se crede, de asemenea, ca alte familii, mai evlavioase, considera ca scolile nu promoveaza suficient valorile religioase, de aceea, prefera sa le insereze singuri in educatia copiilor prin invatamant la domiciliu. In realitate, statisticile au evidentiat ca principalul motiv pentru care 91% dintre parinti recurg la metoda scolitului acasa este din cauza mediului nesigur si vulnerabil in care copiii sunt expusi in scolile publice.
Parintii nu sunt profesori calificati
O alta problema care s-a conturat in jurul educatiei la domiciliu a fost legata de calitatea educatiei pe care copiii o primesc prin acest sistem. In majoritatea cazurilor, copiii sunt instruiti de parinti, despre care se considera ca nu sunt cele mai calificate persoane pentru a preda si a invata copiii notiunile elementare pe care trebuie sa le invete.
Pe langa faptul ca unii parinti se pot dovedi dascali mult mai competenti decat multi profesori din ziua de astazi, multe persoane uita ca acest sistem se bazeaza pe un suport bine organizat de curs. In plus, sistemul permite angajarea unui invatator sau profesor calificat care sa predea lectii acasa copiilor.
Performantele scolare ale copiilor educati la domiciliu sunt slabe
Multa lume considera gresit ca un copil educat in sistemul de stat va beneficia de mai multe oportunitati de invatare si va dobandi mai multe cunostinte decat cel scolit acasa.
Se crede si ca micutii scoliti la domiciliu nu ar face fata la fel de bine examenelor si testelor nationale precum cei educati in scoli sau alte sisteme de invatamant. Doar pentru ca nu primesc acelasi tip de educatie, nu inseamna ca nu trec printr-un sistem structurat si organizat de invatare sau ca nu tin pasul cu colegii lor educati in alte sisteme de invatamant.
Parintii romani nu aleg educatia la domiciliu
Este adevarat ca modelul american de educatie a copilului la domiciliu nu este inca legalizat in Romania, dar exista parinti romani care au optat pentru acest sistem. Asociatia Homeschooling Romania este o organizatie care incearca sa reglementeze acest tip de invatamant pe teritoriul tarii noastre.
Gabriel Curcubete, fondatorul acestei Asociatii, a declarat, pentru o publicatie locala din Cluj, ca, peste 200 de familii clujene au optat deja pentru metoda educatiei copiilor acasa, dar prin inscrierea acestora la scoli din strainatate, care permit acest sistem de scolarizare.
Tu ti-ai scoli copilul acasa? Care crezi ca sunt beneficiile si dezavantajele acestui sistem de educatie? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!