Trucuri prin care il determini pe copil sa citeasca

/ / Modificat: 2019-08-26
Trucuri prin care il determini pe copil sa citeasca

Vacanta de vara inseamna si o lista, mai lunga sau mai scurta, cu lecturi obligatorii. Doar ca nu toti copiii sunt dornici sa citeasca.

Parintii, in schimb, sunt cei care le pot stimula dorinta celor mici de a pune mana pe o carte.

Lectura este una dintre cele mai importante abilitati pe care copiii le pot dobandi. Iata cateva sfaturi importante pe care ar trebui sa le urmezi ca sa il poti determina pe copil sa citeasca.

Cititi impreuna cat mai des

Ca parinte, este important sa dezvolti o rutina a cititului si sa te transformi intr-un exemplu pentru copilul tau. Poti incepe citind cu voce tare, dar implica si copilul cerandu-i sa urmareasca cu degetul pe carte. In felul acesta te asiguri ca este atent. In plus, chiar daca nu poate citi cu aceeasi viteaza cu care o faci tu, va simti ca este implicat in aceasta activitate si chiar va incepe sa identifice literele si cuvintele din ce in ce mai usor.

Bucurati-va de timpul petrecut citind impreuna. Incearca sa stabilesti un program de citit in familie, in care toata lumea sa aiba sentimentul de apropiere in timp ce fiecare isi citeste propria carte. Nu e nevoie de mai mult de jumatate de ora la inceput. E important sa se creeze un obicei si sa ii starnesti dorint de a lectura.

Alege-i carti care sa-l intereseze

Fiecare copil are cate un domeniu preferat. Unii indragesc instorisirile despre dinozauri, altora le place sa afle date despre sistemul solar ori despre diferite animale de pe Terra. In functie de domeniul de interes al celui mic, alege o carte scrisa intr-un limbaj adecvat varstei lui. Pe masura ce creste, lasa-l sa isi aleaga singur cartile pe care vrea sa le citeasca. Cand copiilor li se ofera sansa de a lua propriile decizii, devin mai implicati in procesul de citire, de invatare.

Mergi cu ei la biblioteca sau intrati in librarii de fiecare data cand aveti ocazia si lasa-i libertatea de a explora cartile.

Urmareste progresul lecturii

Pe masura ce copiii incep sa citeasca, incurajeaza-i sa aleaga carti tot mai dificile. Ar trebui sa progreseze de la citirea cartilor cu unu-doua cuvinte pe pagina la cele cu propozitii din ce in ce mai lungi. Acest lucru ar trebui sa continue pana cand pot citi paragrafe complete, pagini intregi, apoi un intreg volum.

In cazul in care nu esti convins ca este o carte potrivita pentru copil, incearca sa numeri cuvintele pe care nu le intelege dintr-o pagina.

Povestiti-va ceea ce ati citit

citit1

Nu este suficient ca un copil sa citeasca, ci acesta trebuie sa si inteleaga si sa retina ceea ce a citit. De aceea va trebui sa faci un soi de recapitulare cu el. Sa il pui sa iti povesteasca ce a invatat de pe urma lecturii. Ajuta-l sa isi fixeze in vocabular cuvintele noi. Poti sa desenezi impreuna cu el o reprezentare a cuvantului nou invatat pentru a exista si o corelare intre notiune si o imagine vizuala.

Evita sa il compari cu alti copii

Fiecare copil invata sa citeasca in ritmul propriu. Lectura este o experienta personala si individuala, in care copiii incep sa inteleaga lucrurile pentru ei insisi si sa invete mai multe despre modul in care functioneaza povestile pe masura ce dezvolta abilitati mai puternice. Prin urmare, nu este deloc utila compararea copiilor cu altii de varsta lor. Aceste comparatii sunt inutile si ineficiente. Fiecare copil invata in ritmul propriu, care trebuie respectat si inteles.

Nu-l presa

Fortarea copiilor sa inceapa sa citeasca inainte de a fi gata poate duce la reactii negative si poate face mai mult rau decat bine. Presiunea este intotdeauna demotivanta. Copiii fara o motivatie adecvata vor considera experienta drept neplacuta si este posibil sa nu-si mai doreasca sa o repete.

Taguri Citit Citit copii Citire copii

Articole recomandate

Citeste si despre