Fierul este esential pentru functionarea organismului. Acesta este implicat in transportul oxigenului in sange, precum si in procesul de respiratie celulara si in producerea de hemoglobina. De asemenea, este necesar, printre altele, pentru a produce hormoni si tesut conjunctiv.
Cu toate acestea, fierul este unul dintre cele mai deficitare minerale, cauzand anemia, o afectiune foarte frecventa cauzata de deficienta de fier, care este raspandita in special in cazul copiilor, dar si in cazul femeilor aflate la varsta fertila.
Din fericire, exista multe alimente bogate in fier, pe care le poti include in dieta copilului, dar si a ta, pentru a preveni o deficienta de fier. Iata care sunt alimentele care au cel mai mare continut de fier si care nu trebuie sa lipsesca din alimentatia zilnica a copiilor.
36 de alimente bogate in fier
1. Mangold sau sfecla elvetiana. Poate fi folosita la salate sau sotata, alaturi de alte alimente. Mangold contine 1,8 mg de fier la 100 g. In plus, este bogata in potasiu, calciu, magneziu, vitamina C, E si A.
2. Anghinare. Anghinarea are multe efecte pozitive asupra organismului. Este bogata in fibre, asigurand o cincime din necesarul de fibre de care un adult are nevoie pe zi, imbunatateste digestia, are efecte diuretice, previne bolile si are proprietati antiinflamatorii. In plus, este bogata in vitamine, cum ar fi vitamina B1, B3, E si C, si in minerale, cum ar fi potasiu, fosfor, magneziu, calciu si fier (contine 1,3 mg la 100 g).
3. Scoici. Scoicile contin o cantitate mare de fier, aproximativ 24 mg la 100 de grame. Mai mult decat necesarul zilnic pentru un adult, care are nevoie de 18mg pe zi.
4. Spirulina. Spirulina, cunoscuta si sub numele de alge verzi-albastre, contine fier din mare. Nu mai putin de 28,5 mg la 100 g. Poate fi folosita sub forma de pudra in smoothie-uri.
5. Migdale. Migdalele ofera putin peste 4 mg de fier la 100 de grame, dar sunt o sursa buna de vitamina E, care este legata de multe beneficii pentru sanatate. De asemenea, este bogat in grasimi sanatoase, proteine si fibre.
Alte alimente bogate in fier
6. Fasolea pastai - 7 mg de fier la 100 g
7. Caju - 6,7 mg la 100 g
8. Ansoa - 4,3 mg la 100 g
9. Orez brun - 1,7 mg la 100 g, in timp ce orezul alb furnizeaza 0,8 mg
10. Alune de padure - 4 mg de fier la 100 g
11. Ovaz - 5,8 mg per 100 g
12. Nuca de cocos - 24 mg la 100 g
13. Carne de vita - 3 mg de fier la 100 de grame
14. Carne de rata - 2,5 mg la 100 grame
15. Prepelita - 4 mg de fier la 100 g de prepelita
16. Kale - 1,9 mg la 100 g
17. Curmale - 2 mg la 100 g
18. Spanac - 4,1 mg de fier la 100 g
19. Germeni de grau - 8,5 mg de fier la 100 g
20. Mazare - 1,5 mg la 100 g
21. Fasole boabe - 8,5 mg la 100 g
22. Ficat - 7 mg la 100 g
23. Smochine uscate - 4,2 mg de fier la 100 g
24. Creveti - 3 mg la 100 de grame
25. Linte - 7 mg de fier la 100 de grame
26. Mango - 4 mg la 100 de grame
27. Mei - 3 mg la 100 g
28. Nuci - 2,6 mg la 100 g
29. Patrunjel - 8 mg la 100 g
30. Seminte de pin - 5,6 mg de fier la 100 g
31. Fistic – 3,9 mg la 100 g
32. Quinoa - 13,2 mg la 100 g
33. Seminte de chia - 16,4 mg de fier la 100 de grame (si pana la 20,4 mg la 100 de grame in cazul fainii).
34. Tofu - 5,36 mg la 100 g.
35. Rosii uscate - 2,7 mg la 100 g.
36. Galbenus de ou - 2,7 mg la 100 g.
FOTO: freepik.com