Memoria este o abilitate care se antreneaza si care are nevoie permanenta de stimulare. Memoria ne ajuta sa invatam lucruri noi fara a le uita pe cele invatate anterior si este baza capacitatii intelectuale viitoare. Pentru a avea o memorie buna nu trebuie doar sa o antrenezi, ci si sa o "alimentezi".
Alimentatia contribuie in mare masura la felul in care functioneaza creierul. O dieta echilibrata este importanta atat pentru sanatate, cat si pentru dezvoltarea intelectuala. Pentru un randament intelectual optim, multi apeleaza la suplimente alimentare, insa ideal este sa ne luam substantele necesare direct de la sursa, nu din pilule "magice".
O alimentatie echilibrata ajuta la o memorie de elefant
Bananele sunt unul dintre cele mai bune alimente pentru creier. Cu un continut ridicat de potasiu, magneziu si vitamina C, pune in functiune neurotransmitatorii care sunt responsabili cu concentrarea.
Ouale contin colina si luteina, in special in galbenus, iar acestea intaresc memoria si imbunatatesc functiile cognitive. Ouale sunt, tototdata, o sursa importanta de fosfolipide esentiale pentru creier.
Verziturile s-ar putea sa nu fie printre alimentele preferate ale copiilor, insa este nevoie de ele pentru ca stimuleaza atentia si puterea de concentrare. Asa ca incearca sa gasesti o cale pentru a-ti convinge copilul sa manance spanac, stevie, patrunjel si in general cam tot ce e verde.
Somonul este unul dintre pestii cu continut ridicat de Omega 3, complex de acizi grasi esentiali pentru intarirea conexiunilor neuronale si care asigura o buna functionare a creierului.
Iaurtul nu vine doar cu un aport important de calciu, ci contine si tirozina, o proteina care favorizeaza productia de neurotransmitatori responsabili cu atentia si dorinta de a acumula cunostinte noi.
Nucile si migdalele imbunatatesc si ele memoria si vei observa o crestere a randamentului la invatat.
Fructele de avocado sunt si ele benefice pentru memorie, datorita grasimilor mononesaturate extrem de sanatoase pentru sistemul cardio-vascular. O circulatie sanguina buna faciliteaza transportul oxigenului catre creier.
Merisoarele sunt niste fructe delicioase, bogate in antioxidanti care stimuleaza activitatea cerebrala. Fructele de padure, in general, sunt foarte bogate in antioxidanti, in special antocianine si flavonoli, cu rol protector la nivelul celulelor creierului. Afinele sunt asociate de cercetatorii britanici cu imbunatatirea memoriei spatiale si a capacitatii de invatare.
Legumele si carnea rosie sunt surse importante de fier si zinc, alti nutrienti esentiali pentru concentrare si memorie. Pentru o mai buna asimilare a fierului si zincului, este recomandat ca aceste alimente sa fie combinat cu altele bogate in vitamina C, cum ar fi rosiile sau citricele. Insuficienta de zinc se traduce prin lipsa de atentie.
Nu uita, de asemenea, ca toti copiii au nevoie de o hidratare corecta, aceasta fiind importanta pentru capacitatea de concentrare si pentru randamentul cerebral.
FOTO: Freepik