Multi parinti care sunt vegetarieni sau vegani aleg acelasi stil de viata si pentru copiii lor. Veganismul si vegetarianismul sunt doua curente care au generat ample dezbateri in domeniul nutritiei, atat in privinta adultilor, cat si in privinta copiilor. Intotdeauna vor exista pareri pro si contra, organizatii si specialisti care sustin ca a fi vegetarian este cel mai sanatos mod de viata sau ca, dimpotriva, avem nevoie de o alimentatie care sa includa si proteina animala.
In ceea ce priveste alimentatia copiilor, acestia au nevoie de substante nutritive din toate categoriile, de alimente cat mai bogate in nutrienti si cat mai complexe. Pot alimentele de origine vegetala sa sustina o dezvoltare sanatoasa in cazul copiilor si al adolescentilor? Specialistii de la Academia Americana de Nutritie si Dietetica si de la Asociatia Spaniola a Dieteticienilor si Nutritionistilor spun ca o dieta vegana bine organizata poate fi potrivita in orice etapa a vietii.
Argumente pro alimentatie vegetariana:
- se reduce consumul de alimente procesate (junk food si sucuri);
- creste aportul de fructe, legume si seminte;
- ajuta la controlul greutatii si scade riscul de obezitate;
- contribuie la reglarea IMC;
Argumente contra alimentatie vegetariana:
- exclude proteinele animale, care sunt de foarte buna calitate;
- aport scazut de calorii;
- deficie de nutrienti.
Societatea Argentiniana de Pediatrie atrage atentia asupra faptului ca o alimentatie vegana poate duce la carente de nutrienti importanti cum ar fi: vitamina B12, minerale, fier, proteine, acizi grasi Omega-3 si Omega-6.
Din alimentatia vegetariana a copiilor si adolescentilor nu ar trebui sa lipseasca leguminoasele, nucile, semintele, cerealele integrale, legumele si fructele proaspete, sustine Organizatia Internationala Vegana.
Ce trebuie sa stie parintii
Parintii care decid ca ai lor copii sa aiba o dieta bazata doar pe produse de origine vegetala ar trebui sa se documenteze bine pe subiect inainte. In functie de varsta copilului, acesta va avea nevoie de procente diferite de proteine si grasimi, care trebuie sa fie asigurate de alimentele de origine vegetala pe care le consuma. Pe langa documentarea pe care o fac pe cont propriu, parintii ar trebui sa se consulte si cu un nutritionist inainte de a lua decizia.
De asemenea, este important sa ii faca anual analizele copilului si, atunci cand observa o carenta a unei substante nutritive, sa o suplimenteze fie prin alimente bogate in acea substanta, fie prin suplimente alimentare. Orice schimbare in starea generala a copilului, restrictii de crestere sau stari de rau ar trebui sa fie analizate de un specialist, care va decide daca acel copil poate continua sa aiba un regim vegetarian sau are nevoie de o dieta omnivora.
FOTO: Freepik