A mai ramas putin pana pe 9 martie, cand se sarbatoresc Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia. Daca vrei sa pregatesti mucenici moldovenesti alaturi de copilul tau, am pregatit pentru tine o reteta de mucenici moldovenesti numai buna pentru a o pregati pe 9 martie.
Ingrediente:
Pentru aluat:
1 kilogram de faina
400-450 de mililitri de lapte
50 de mililitri de ulei
3-4 oua
50 de grame de drojdie proaspata
200-250 de grame de zahar
2 pliculete de zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
un varf de lingura de sare
Pentru sirop:
300 de mililitri de apa
100 de grame de zahar
esenta de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
Pentru glazura:
200 de grame de miere
200 de grame de nuca macinata
Cum se prepara
Intr-un bol incapator adauga toate ingredientele pentru aluat si amesteca-le cu mana sau cu robotul de bucatarie pena obtii un aluat omogen, cu o textura densa si elastica.
Acopera vasul cu o carta si lasa aluatul sa creasca timp de o ora sau pana isi dubleaza volumul.
Imparte aluatul in 16 bucati egale. Din fiecare, formeaza apoi mucenici, in forma de 8, si asaza-i intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Lasa-i sa se dospeasca timp de 25-20 de minute, apoi unge-i cu lapte si copace-i la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de 20-25 de minute.
Intre timp pregateste siropul. Intr-un ibric pune la fiert apa, zaharul, vanilia, coaja de lamaie si coaja de portocala.
Dupa ce mucenicii s-au copt, scoate-I din cuptor si lasa-I la racit timp de cateva minute, apoi toarna sirpul peste ei cu lingura. Doua-trei linguri de sirop sunt suficiente pentru un mucenic.
Cand siropul este bine absorbit, mucenicii se ung bine cu miere si se presara nuca din belsug pe deasupra.
FOTO: facebook.com