Cum sa faci mucenici moldovenesti pentru micutul tau. Reteta traditionala

/ / Modificat: 2022-03-05
Cum sa faci mucenici moldovenesti pentru micutul tau. Reteta traditionala

A mai ramas putin pana pe 9 martie, cand se sarbatoresc Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia. Daca vrei sa pregatesti mucenici moldovenesti alaturi de copilul tau, am pregatit pentru tine o reteta de mucenici moldovenesti numai buna pentru a o pregati pe 9 martie.

Ingrediente:

Pentru aluat:

1 kilogram de faina
400-450 de mililitri de lapte
50 de mililitri de ulei
3-4 oua
50 de grame de drojdie proaspata
200-250 de grame de zahar
2 pliculete de zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
un varf de lingura de sare

Pentru sirop:

300 de mililitri de apa
100 de grame de zahar
esenta de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala

Pentru glazura:

200 de grame de miere
200 de grame de nuca macinata

Cum se prepara

Intr-un bol incapator adauga toate ingredientele pentru aluat si amesteca-le cu mana sau cu robotul de bucatarie pena obtii un aluat omogen, cu o textura densa si elastica.

Acopera vasul cu o carta si lasa aluatul sa creasca timp de o ora sau pana isi dubleaza volumul.

Imparte aluatul in 16 bucati egale. Din fiecare, formeaza apoi mucenici, in forma de 8, si asaza-i intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Lasa-i sa se dospeasca timp de 25-20 de minute, apoi unge-i cu lapte si copace-i la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de 20-25 de minute.

Intre timp pregateste siropul. Intr-un ibric pune la fiert apa, zaharul, vanilia, coaja de lamaie si coaja de portocala. 

Dupa ce mucenicii s-au copt, scoate-I din cuptor si lasa-I la racit timp de cateva minute, apoi toarna sirpul peste ei cu lingura. Doua-trei linguri de sirop sunt suficiente pentru un mucenic.

Cand siropul este bine absorbit, mucenicii se ung bine cu miere si se presara nuca din belsug pe deasupra. 

FOTO: facebook.com

Articole recomandate

Citeste si despre