Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, mai ales pentru copiii care se afla inca in perioada de dezvoltare si au nevoie de energie chiar de dimineata.
Copiii au nevoie sa manance micul dejun pentru a avea atat performante fizice cat si psihice la scoala. In timpul diminetii insa, mai ales daca nu aveti un ritual de trezire bine pus la punct, s-ar putea sa descoperiti ca nu exista timp si pentru micul dejun. Exista insa solutii si pentru familiile grabite.
Cum il ajutam pe copil sa isi inceapa ziua cum trebuie?
Primul pas pe care parintii trebuie sa il faca este sa ofere un exemplu bun pentru copii si sa manance ei insisi micul dejun. Copiii in general tind sa imite ceea ce fac parintii asa ca, desi poate fi dificil, este esential ca si voi sa manacati micul dejun.
In al doilea rand, ca mamica, nu te simti obligata sa gatesti ceva super elaborat pentru micul dejun. Poti sa gatesti caltite cu gem de casa sau omleta spaniola in weekenduri, cand ai mai mult timp. Incearca mancaruri rapide si sanatoase.
Tine cont de urmatoarele sfaturi pentru un mic dejun rapid si sanatos:
• Fereste-te dimineata de mancarurile bogate in zahar, ca cerealele dulci sau produsele de patiserie;
• Ofera-i copilului tau ovaz instant cald in zilele friguroase;
• Cumpara mai multe feluri de cereale fara zahar sau cu continut scazut de zahar;
• Presara fulgi de ovaz, fulgi de grau, seminte de in peste cereale pentru un plus de fibre;
• Prepara sandvisuri cu branza, oua invartite si rulouri cu avocado, pe care copilul tau le poate manca usor;
• Taie diferite fructe si acopera-le cu iaurt simplu;
• Ofera-i branza topita cu covrigei sau unt cu paine prajita;
• Pune fructe de padure si iaurt in blender si fa un smoothie de fructe;
• Da-i copilului tau o punguta de fructe uscate pentru a manca pe drum sau cand are pofta de o gustare;
• Poti face oua fierte, prajite sau omleta – in orice fel preparate, ele sunt pline de nutrienti;
• Incurajeaza-l sa bea un pahar de lapte daca nu vrea cereale cu lapte;
• Ofera-i copilului boabe de fasole coapte sau piure pentru a le intinde pe paine;
• Incearca sa il convingi sa stea jos si sa manance, nu in picioare;
Copiilor le place varietatea asa ca nu-ti fie teama sa experimentezi cu diferite retete. Tine minte doar ca ele trebuie preparate rapid, trebuie sa fie usor de mancat si mai ales sanatoase!
Cum il convingem sa manance micul dejun?
Daca si copilul tau refuza cu incapatanare sa manance la micul dejun, trebuie sa vorbesti cu el si sa ii explici ca mancatul de dimineata nu este o optiune, este o necesitate. Daca motiveaza ca nu ii este foame, poti dupa ce se trezeste sa faceti cateva exercitii fizice impreuna pentru a-i spori apetitul: dansati, sariti, faceti genoflexiuni. Va avea astfel si un plus de energie pe parcursul zilei.
Daca tot nu functioneaza, pregateste-i un milkshake cu fructe (lapte, fructe, ghiata, totul la blender) sau ofera-i un baton de cereale sau un sandvis sa le ia pe drum. Sigur i se va face foame in scurt timp.
Daca se plictiseste repede de acelasi fel de manacare, tine provizii in frigider si lasa-l pe el sa aleaga ce ar dori sa manance. Poti chiar sa-l iei in weekend la cumparaturi cu tine pentru a alege el intra mai multe feluri de mancaruri sanatoase la micul dejun.