Cu totii avem zile mai bune si mai rele, la fel cum avem alimente care ne plac din ce in ce mai putin, chiar si in functie de zi. Fix la fel sunt si copiii. Potrivit oamenilor de stiinta, acest lucru apare din cazua unei posibile relatii intre nevoile organismului si alimentele ingerate, ceea ce are un impact direct asupra nivelului de energie. In acest fel, rationamentul ar putea fi aplicat invers, folosind nutrienti in beneficiul celor mici.
Medicul nutritionist Carlota Reviriego vorbeste despre nutrientii care dau energie copiilor.
Ce substante nutritive ii ajuta pe copii sa aiba mai multa energie
Glucoza
Este hrana creierului, deci favorizeaza concentrarea, dar este si combustibilul necesar pentru a face muschii sa functioneze. Glucoza este principala sursa de energie pentru fiecare zi. Glicemia scazuta sau hipoglicemia se traduc printr-o lipsa de energie si de concentrare, oboseala si apatie, precum si o dispozitie proasta.
Glucoza se obtine din carbohidrati complexi, mai sanatosi decat cei simpli, si se gaseste in cereale integrale, legume si leguminoase. Cei mai sanatosi carbohidrati simpli se pot lua din din fructe, deoarece sunt insotiti de vitamine si / sau minerale, in timp ce zaharul sau mierea, de exemplu, nu ofera organismului nimic altceva decat glucoza, deci nu trebuie consumate in exces. Daca nivelul glicemiei este in limite normale, cresterea consumului de glucoza nu implica o imbunatatire a capacitatii de concentrare sau a energiei.
Carbohidrati
Serotonina este un compus chimic care promoveaza relaxarea si creste sentimentul de fericire, imbunatatind, in general, starea de spirit. Serotonina este generata in organism din triptofan, un aminoacid esential care este furnizat prin dieta. Nevoia de triptofan se traduce, de obicei, intr-o dorinta de lucruri dulci si / sau carbohidrati. Pe de alta parte, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina faptul ca un consum mai mare de triptofan te face mai vioi si mai relaxat, la fel cum nu s-a demonstrat nici ca absenta triptofanului se traduce intr-o stare de spirit mai proasta pasivitate si un indice mai mare de stres.
Cofeina
Actioneaza ca stimulent, amelioreaza simptomele oboselii si creste senzatia de alerta si emotie, desi poate creste si iritabilitatea sau chiar provoca dureri de cap daca nu esti obisnuit sa bei bauturi pe baza de cofeina.
Deficiente nutritive care favorizeaza oboseala
In ceea ce priveste vitaminele si mineralele, lipsa fierului creste starea de oboseala si senzatia de letargie, chiar inainte de a fi diagnosticat deficienta (anemia).
Pe de alta parte, lipsa seleniului, care se gaseste in carne, peste si nuci, este legata de depresie si schimbari drastice de dispozitie, iar lipsa vitaminelor din grupa B creste iritabilitatea si apatia. Vitaminele din grupa B se gasesc in cerealele integrale si in majoritatea alimentelor de origine animala, cum ar fi carnea si lactatele, precum si in multe fructe si legume.
Desi, in anumite momente, medicul poate recomanda consumul suplimentar de vitamine, este intotdeauna mai indicat ca aportul corect de vitamine, minerale si macronutrienti sa vina dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata.