Trei pasi ca sa ii imprietenim pe copii cu fructele si legumele

/ / Modificat: 2016-12-14
Trei pasi ca sa ii imprietenim pe copii cu fructele si legumele

Una dintre principalele preocupari ale parintilor trebuie sa fie formarea unor obiceiuri alimentare in randul copiilor, inca de la o varsta frageda. Romania are unul dintre cele mai scazute consumuri de fructe si legume pe cap de locuitor din Europa conform statisticilor EUROSTAT, confirmate si de INSSE, in publicatia "Starea de sanatate a populatiei din Romania" (editia 2015). Conform INSSE, din totalul populatiei rezidente in varsta de un an si peste, consumul zilnic este mentionat de 30,4% din populatie pentru fructe si 30,1% din populatie pentru legume.

„Un consum zilnic adecvat de fructe si legume le da sansa celor mici sa se dezvolte normal, sa aiba performante fizice si intelectuale bune si ii protejeaza impotriva diverselor afectiuni. Noua, celor mari, ne asigura nutrientii esentiali de care avem nevoie pentru a face fata provocarilor fiecarui anotimp si pentru a ne simti bine. Educatia pentru viata trebuie sa includa si o alimentatie adecvata. Pe langa mintea si spiritul copilului, ca parinti ne preocupam de sanatatea lui, de dezvoltarea normala a corpului la care fructele si legumele au o contributie definitorie. Cele cinci portii de fructe si legume pe zi nu sunt o poveste, ci sunt parte a unui mod adecvat de viata. Sa ne preocupam si sa ii invatam, asadar pe copiii nostri ca sa aiba zilnic in farfurie sau la pachet, fructe si legume sub toate formele: salate, mancaruri, consumate ca atare sau sucuri 100% si mousse-uri care sa inlocuiasca una dintre cele cinci portii. Sa ne folosim de toate trucurile pe care le avem la indemana caci este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem transmite copiilor nostri”, mentioneaza Serban Damian, medic de familie si nutritionist sportiv acreditat CIO, expert in cadrul campaniei „Mousse si suc 100% - aici sunt vitaminele istete!”

Iata cei trei pasi pentru a-i imprieteni pe copii cu fructele si legumele

1. Incepeti foarte devreme. Copiii dobandesc cu usurinta cunostintele inca de la varste fragede si este important sa-i familiarizam cu gusturi si arome noi pentru ca mai tarziu sa-si poata crea obiceiuri alimentare corecte. Exista mai multe modalitati prin care puteti face acest lucru. Incercati sa le spuneti povesti care au ca personaje principale, fructele si legumele si nu renuntati. Rabdarea este esentiala deoarece odata cu trecerea timpului veti gasi fructe si legume pe placul lor. Nu neglijati consumul de fructe si legume atunci cand plecati in vacanta sau cand sunteti departe de bucataria proprie. Sucurile 100% naturale si mousse-urile reprezinta optiuni foarte bune si hranitoare pe care le puteti oferi celor mici.

2. Mentineti-va mesajele si asigurati-va ca si ceilalti factori de influenta vor face acelasi lucru. Copiii sunt usor de influentat si sunt foarte sensibili la factorii externi. Mediul in care ii crestem ne poate ajuta sau, dimpotriva ne poate sabota eforturile. Asadar, trebuie sa facem front comun cu bunicii, prietenii, unchii, matusile, gradinita si scoala. Jocurile, povestile, chiar si aplicatiile online cu puzzle, formarea de cuvinte, daca au mesajele corecte pot ajuta si consolida mesajele despre rolul consumului zilnic de fructe si legume in alimentatie. Incearcti si aplicatia VitaSmart. Prin intermediul aplicatiei, copiii se pot juca si invata lucruri interesante. Copiilor mai mari, supravegheati-le alimentatia si folositi fiecare prilej ca sa le transmiteti obiceiuri corecte in ceea ce priveste alimentatia. Oferiti-le la gustarea de dupa-amiaza sau dupa efort intensiv, un suc 100% sau un mousse. Astfel, se vor si hidrata si vor beneficia si de nutrientii necesari organismului.

3. Alegeti cele mai bune optiuni, asigurati diversitate. Sunt cinci portii de fructe si legume recomandate pe zi care trebuie sa fie diverse, atragatoare, suficiente si usor de consumat. In functie de anotimp, de varsta si de context exista mereu solutii la indemana, cum ar fi sucurile 100% sau mousse-urile. Este necesar sa le explicati copiilor de ce alegeti un anumit produs.

Totodata, este important sa ne amintim de legislatiei Uniunii Europene, conform careia conservantii, colorantii, aromele artificiale, zaharul sau alti indulcitori nu pot fi adaugati in sucurile 100% naturale.

###

Campania „Mousse ÅŸi suc 100%! aici sunt vitaminele istete” este finantata de Uniunea Europeana si Polonia, precum ÅŸi de Fondul pentru Promovarea Fructelor ÅŸi a Legumelor si a membrilor KUPS.

Informatii suplimentare despre campanie sunt disponibile pe site www.sucsimousse.eu si pe pagina de Facebook „Traieste SMART”.

Pentru informatii suplimentare despre vitaminele smart, inclusiv sfaturi despre cum sa desenati impreuna cu copiii voÅŸtri fructe ÅŸi legume, vizitati www.sucsimousse.eu ÅŸi pagina de Facebook.

Asociatia Poloneza a Producatorilor de Suc (KUPS) este o organizatie non-profit care asociaza si integreaza producatorii de sucuri, nectaruri si bauturi. Inca din anul 1993, a fost nevoie de numeroase initiative care vizeaza reprezentarea si dezvoltarea industriei. Colaboreaza cu institutiile stiintifice interne si externe, cu laboratoarele de cercetare, cu furnizorii intermediarilor ÅŸi cu productia. De asemenea, Asociatia are grija de consumatori si face eforturi pentru a continua sa ofere produse de inalta calitate. Din acest motiv, in 2002, KUPS a stabilit un sistem de auto-control industrial numit Voluntary Control System of juices and nectars (DSK). In plus, in cadrul operatiunilor sale, KUPS urmareste o serie de activitati promotionale si educationale precum promovarea obiceiurilor pentru o alimentatie sanatoasa, inclusiv ideea de a servi 5 portii de legume si fructe, dintre care o portie poate fi inlocuita cu un pahar de suc.

Pentru mai multe informatii despre KUPS vizitati: www.kups.org.pl

Articole recomandate

Citeste si despre