Bunele maniere pentru copii. Invata-l sa nu te intrerupa

/ / Modificat: 2024-09-17
Bunele maniere pentru copii. Invata-l sa nu te intrerupa

Bunele maniere sunt mai greu de asteptat de la copiii sub varsta de 7 ani, pentru ca, de cele mai multe ori, le este greu sa isi imagineze ca lumea nu se invarte in jurul lor. Alte motive pot fi nevoia de a fi in centrul atentiei, necunoasterea regulilor de politete sau impulisvitatea.

Copiii nu au bune maniere, pentru ca inca nu le-au asimilat. Totusi, din partea unui copil de 7 ani este normal sa te astepti la un minim de politete in incercarea de a-ti capata atentia.
 

Invata-ti copilul sa nu te intrerupa

Toata mamicile au probleme atunci cand discuta la telefon, pentru ca cei mici au darul de a intrerupe de fiecare data. Poti aborda aceasta problema in cateva moduri, insa in orice caz nu prin amenintare, pentru ca nu vei face decat sa il stimulezi sa faca mai rau:

• Foloseste un telefon fara fir (telefon mobil).

Astfel vei putea sa continui conversatia in timp ce te uiti dupa copilul tau si sa intervii sau sa incetezi conversatia la timp, pana ca cel mic sa devina nelinistit.

• Anticipeaza. Inainte de a da un telefon, intreaba-ti copilul daca nu ar vrea sa ia loc si sa deseneze ceva sau sa se uite pe o carticica. Sau, ai putea sa petreci putin timp vorbind cu el, pentru a rezolva dinainte eventualele lui nelamuriri. Imediat ce copilul isi vede de treburile lui, te poti apuca si tu de ale tale.

• Tine-l ocupat. Da copilului tau o cutie plina cu jucarii si obiecte interesante pe care o poate explora cat timp stai tu la telefon.

• Raspunde intreruperilor lui. Daca cel mic te intrerupe in timp ce vorbesti la telefon, nu il lasa sa insiste, pentru ca ai putea sa il determini sa planga si vei complica lucrurile. In schimb, ai putea sa ii spui ca il vei ajuta, dar nu inainte de a termina conversatia, sau sa ii spui ca vrei sa auzi ce are de spus, dar imediat ce termini de vorbit la telefon.

• Multumeste-i anticipat. Mareste sansele ca cel mic sa coopereze multumindu-i dinainte, in loc sa il ameninti. Spune-i mai degraba "Mersi ca iti faci de treaba pana termin de vorbit cu bunica", in loc de "Nu ma stresa cat stau la telefon!".

Lucruri foarte importante de la care sa pleci

Porneste la lucruri importante, fara de care nu poti spera la o educatie corecta, precum respectul.

Invata-ti copii sa se respecte reciproc. Observa daca cei mici se intrerup intre ei, iar daca este asa, instituie o regula in casa prin care intreruptul este interzis. Vei fi surprinsa sa vezi cat de usor vor decurge lucrurile odata ce ii inveti ca, atunci cand este intrerupt, copilul sa spuna "Ma intrerupi. Te rog sa ai rabdare pana termin de vorbit".

Da si Nu in abordarea intreruperilor celor mici

Cand ai de dat niste telefoane importante, cum ar fi niste potentiali clienti sau parteneri de afaceri, te poti confrunta cu cel mic tragandu-te de maneca, in timp ce tu incerci sa il potolesti, ca sa nu faci conversatia la telefon una neplacuta pentru interlocutorul tau.

• Nu iti ameninta copilul, in schimb spune-i inainte de a da telefonul ca ai nevoie de un sfert de ora sa rezolvi o problema si pune-le un film nou la care sa se uite, pe care l-ai pastrat pentru un astfel de moment.

• Nu il ignora pe cel mic, in schimb foloseste un telefon portabil, ia copilul de mana si condu-l afara din camera.

• Nu pune apelul in asteptare pentru a tipa la copilul tau sa nu te mai deranjeze, ci fa o mica pauza si spune-i celui mic ca vei termina intr-un minut si ca imediat ce vei termina de vorbit, vei asculta ce are el de zis.


Aceste abordari se potrivesc de minune si situatiilor in care conversezi cu musafiri sau ai o discutie cu partenerul de viata. Important este sa nu incurajezi copilul sa se poarte neadecvat si sa fii precauta la a nu inrautati situatia prin solutia la care recurgi.

Sursa foto: freepik

Taguri Bune maniere copii

Articole recomandate

Citeste si despre