A scazut pragul de varsta pentru copii pe retele sociale, avertisment!

/ / Modificat: 2025-03-28
A scazut pragul de varsta pentru copii pe retele sociale, avertisment!

Intervalul de varsta la care copiii utilizeaza retelele sociale a scazut la 5 – 10 ani, aproape jumatate dintre copii petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital

Expertii Salvati Copiii Romania avertizeaza asupra riscurilor date de supra-expunerea online: însingurare, anxietate si fragilizare emotionala

 „Nu înteleg de ce unii comenteaza la orice postez, nici macar nu ne cunoastem fata în fata, doar pe jocuri.  Uneori ma enervez  rau, ca-mi vine sa sparg calculatorul.” Radu, 15 ani 

Daca postez ceva si nu primesc reactii, încep sa ma sperii, nu stiu ce se întampla, am gresit?..ma vorbesc pe la spate, ma simt tot mai singura.” Alina, 16 ani 

„ Va scriu pentru ca am vazut filmul Adolescenta si m-am îngrozit. Si fiul meu sta pe telefon non-stop, ca toata lumea, nici nu zice ce face acolo, nu-mi raspunde daca îl întreb, zice sa-l las în pace. Cum aflu daca i se întampla ceva rau? Nu ai ce sa faci, trebuie sa îi dau telefonul, am pierdut de mult timp lupta.” Silvia, parinte, 40 de ani 

Conform unui studiu al organizatiei Salvati Copiii Romania (2025), aproape jumatate dintre copii (48,3%) petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital, iar cea mai mare parte a acestui timp este alocata retelelor sociale, unde simt presiune, suprastimulare si, uneori, respingere. Într-o ancheta Salvati Copiii din 2023, adolescentii semnalau ca social media îi ajuta sa îsi confirme valorile si interesele, iar influenta creatorilor de continut si a influencerilor devine tot mai pronuntata. Copiii nu sunt pregatiti emotional pentru aceasta hiper-stimulare, pentru violenta din mediul online, pentru vietile „perfecte” ale altora si ajung sa se simta inadecvati, invizibili sau marginalizati, avertizeaza expertii organizatiei Salvati Copiii Romania.

Miniseria Adolescence de pe Netflix aduce în prim-plan o realitate pe care o stiam cu totii, în care utilizarea problematica a retelelor de socializare de catre copii reprezinta un factor de risc în sanatatea mintala a adolescentilor. Astfel, pot sa apara manifestari precum lipsa concentrarii, tulburarile de somn, izolarea sociala, scaderea stimei de sine, care devin, uneori prea tarziu, motivele pentru care parintii apeleaza la specialisti în sanatatea mintala. Statisticile Salvati Copiii atentioneaza ca un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizatiei, s-a confruntat cu stari de anxietate si a avut nevoie de consiliere si suport psiho-emotional, procentul crescand la peste 50% în cazul adolescentilor, mergand pana la consecinte extrem de grave, si anume tentative de suicid.

Pe retelele sociale, copiii pot ajunge în comunitati toxice, în diverse grupuri extremiste sau pe paginile influencerilor iresponsabili, unde parintii nu sunt, iar copiii sunt transformati în prada usoara si au iluzia apartenentei la grup. Limbajul digital, strain parintilor, devine un limbaj al suferintei copiilor: de exemplu, emoji-uri precum broasca, dinamita sau inima neagra sunt doar aparent inofesive, promovand si cultivand forme de radicalizare, misoginie sau idei suicidare.

Multi parinti se întreaba ce s-a întamplat cu copiii lor, uneori prea tarziu, “De ce sunt tristi, furiosi, retrasi?”

„Recunosc, nu ma pricep la aplicatiile astea. Nu stiu exact ce face fiica-mea acolo, cu cine vorbeste, ce face. Vad ca iese cateodata din camera nervoasa, dar nu zice nimic, nu stiu cum s-o ajut.” Anca, parinte, 42 de ani 

Datele recente despre conduita digitala a copiilor 

  • În 2025, intervalul de varsta în care utilizarea retelelor sociale devine semnificativa este de 5-10 ani, în conditiile în care, în 2019, aceasta era de 9 ani, iar în studiul din 2021, varsta medie la care copiii utilizau retelele sociale era de 8,2 ani. 
  • Doi din cinci copii spun ca au fost jigniti sau au primit mesaje suparatoare pe internet, în crestere comparativ cu 2021 si 2024, arata cel mai recent studiu realizat în randul copiilor, din 2025. 
  • 48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, majoritatea acestui timp fiind dedicat retelelor sociale. 
  • Un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizatiei în 2020 – 2021, s-a confruntat cu stari de anxietate si a avut nevoie de consiliere si suport psiho-emotional, procentul crescand la peste 50% în cazul adolescentilor, mergand pana la consecinte extrem de grave, si anume tentative de suicid.   
  • În 2023, adolescentii semnaleaza deja ca retelele sociale îi ajuta sa îsi confirme valorile si interesele, iar influenta creatorilor de continut si a influencerilor devine tot mai pronuntata.   
  • Între 66% si 84% dintre copii au postat continut online în ultimul an, iar cei mai putini au fost cei care au facut acest lucru pe retelele sociale (66%), urmati de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privata (81%) si în cadrul unui grup sau forum (84%).    
  • Riscul cel mai mare de transmitere a informatiilor personale este prin mesageria privata, unde fetele au afirmat ca au facut acest lucru într-o masura semnificativ mai ridicata decat baietii (86% vs 72%), arata datele celei mai recente cercetari realizate de Organizatia Salvati Copiii Romania, în 2023, “Conduita tinerilor pe retelele de socializare”.  
  • Un procent semnificativ de parinti (75%) declara ca cea mai mare îngrijorare a lor legata de utilizarea internetului de catre copii este expunerea acestora la continut nepotrivit pe internet sau de posibilitatea ca acestia sa fie contactati online de persoane pe care nu le cunosc în viata reala (70%).  
  • În plus, 59% dintre parinti se tem ca copiii lor ar putea fi victime ale infractiunilor pe internet. Aceste cifre arata o constientizare crescuta a riscurilor online si subliniaza nevoia de strategii eficiente pentru protectia copiilor în mediul digital.  
  • 32% dintre parinti afirma ca fiul / fiica lor utilizeaza TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook si 17% Snapchat. 

Copiii sunt vizibili pe social media si raman nevazuti acolo unde conteaza cu adevarat

În spatele comportamentelor copiilor si adolescentilor, uneori retrase, alteori iritabile, exista o realitate greu de înteles de catre parinti, este o lume digitala care îti cere sa fii prezent, activ, fericit, popular, perfect! Nu ai voie sa gresesti, sa te opresti din postari sau reactii, pentru ca vei fi sanctionat prin excludere sau tacere. Pe retelele de socializare, unde tinerii sunt prezenti mai mult de 6 ore pe zi, ei sunt constant expusi unei presiuni tacute, de a se compara cu ceilalti sau cu standarde nerealiste de frumusete, de a primi validare prin numarul de like-uri, de a-si ascunde defectele cu ajutorul filtrelor.

„Chiar si atunci cand eram singur în camera, ma simteam de parca toti se uitau la mine si radeau, îmi intrase în piele... nu mai eram eu, doar ceva urat, ce ziceau ei despre mine. Nu stie nimeni cat doare.. .” Mirela, 17 ani 

Folosirea la o varsta nepermisa a retelelor de socializare fragilizeaza structura psihica a copiilor. Mai mult decat atat, validarea oferita de social media este superficiala, volatila, pentru ca este formata în interactiuni online conditionate, în care copilul este „vazut” doar atunci cand ofera ceva care place, este „valoros” doar atunci cand este admirat, nefiind perceput asa cum este el în realitatea fizica cu vulnerabilitati, emotii, curiozitati si întrebari.

„Oare ma place cineva? Nu merit sa fiu aici!”. Nadia, 12 ani

Astfel, în lipsa unei relatii de atasament care ofera reglare emotionala, se poate crea o imaginea de sine fragila, instabila, falsa si apare sentimentul de anxietate, iar copilul nu mai stie cine este în absenta reactiilor din online. Este cunoscut faptul ca pentru adolescenti, retelele de socializare devin un spatiu de reglare emotionala, dar ei nu au învatat înca cine sunt, cum sa-si gestioneze corect frustrarea, fricile, rusinea, tristetea sau cum sa tolereze respingerea sau incertitudinea. 

Atunci cand nu exista o alfabetizare emotionala timpurie din partea parintilor sau cadrelor didactice, cand emotiile nu sunt identificate, numite, oglindite si întelese, adolescentul poate intra într-o stare de deriva emotionala, într-o criza de identitate si va lasa platformele sa îi spuna cine ar trebui sa fie. În studiul Salvati Copiii din 2023, adolescentii semnalau ca social media îi ajuta sa îsi confirme valorile si interesele, iar influenta creatorilor de continut si a influencerilor devine tot mai pronuntata.  

Copiii au nevoie de parinti disponibili fizic si afectiv 

Copiii de azi cresc într-o lume în care timpul de calitate cu parintii este redus, imaginea de sine este construita pe baza aprecierii publice, nu pe un nucleu intern stabil, mass-media si influencerii definesc normele de succes si frumusete. Fara un adult prezent, cald, coerent si implicat, social media devine mama, tata, oglinda, referinta si judecator. 

Ce recomanda parintilor psihologii Salvati Copiii:

  • Sa construiasca relatii de atasament sigure, unde copilul sa se simta vazut, auzit, acceptat. 
  •  Sa fie modele de reglare emotionala, pentru ca copiii învata mai mult din cine suntem decat din ce le spunem. 
  • Sa fie curiosi, sa adreseze întrebari simple, nu acuzatoare: „Ce mai e nou în social media?”, „Ce înseamna acest emoji?”, „Cum te simti cand vezi astfel de postari?”
  •  Sa se uite, cu blandete, la propria copilarie, pentru ca felul în care au fost tratati si iubiti influenteaza felul în care îsi trateaza si iubesc propriii copii.

CONTEXT SI INTERVENTIA SALVATI COPIII

În cadrul liniei de consiliere disponibila pe https://oradenet.ro/linia-de-consiliere/, care se adreseaza în principal copiilor si adolescentilor care sunt afectati de probleme în mediul digital, au fost primite peste 13.500 de solicitari, subiectele cel mai des întalnite fiind nevoia de educatie media, identitate online, cyberbullying-ul si abilitatile tehnice.

Salvati Copiii Romania continua sa sprijine copiii prin:
Centrul de resurse pentru protectia copiilor pe Internet, disponibil pe platforma oradenet.ro – resurse educationale pentru profesori, specialisti, parinti si elevi;
Linia de consiliere – serviciu gratuit pentru copii, parinti, profesori, si specialisti;

Linia de raportare esc_ABUZ – unde utilizatorii pot semnala continut online daunator, legal si ilegal.

  • Cyberbullying-ul este o forma de agresiune online între persoane de statut egal, caracterizata prin intentionalitate si repetitie. Acesta variaza în intensitate si provoaca victimei o stare de temere. Se manifesta prin utilizarea tehnologiilor digitale, cum ar fi platformele de socializare, mesajele text, apelurile video si e-mailurile, avand scopul de a hartui, intimida, umili sau afecta emotional o persoana.
  • Centrul de resurse pentru protectia copiilor pe Internet (www.oradenet.ro), dezvoltat si coordonat de Organizatia Salvati Copiii din anul 2008, este un program sprijinit de Comisia Europeana, care cuprinde centre nationale active în Uniunea Europeana, avand ca obiectiv comun promovarea utilizarii în conditii de mai mare siguranta a Internet-ului si a noilor tehnologii online de catre copii.
  • Pentru a combate fenomenul imaginilor si materialelor video care înfatiseaza abuz sexual asupra copiilor, Organizatia Salvati Copiii coordoneaza din anul 2008 proiectul Ora de Net (Safer Internet), în cadrul caruia functioneaza linia de raportare esc_ABUZ (www.oradenet.ro/esc-abuz), unde utilizatorii de Internet pot raporta continutul daunator, legal si ilegal. Punctul de raportare operat de Salvati Copiii face parte din reteaua globala INHOPE si functioneaza în parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane. Acesta are ca scop protejarea copiilor de continutul daunator, legal si ilegal, accesibil pe internet, combaterea abuzului si exploatarii sexuale a copiilor prin mijloace informatice, prin înaintarea rapoartelor primite catre autoritatile competente.
  • Mai multe informatii despre rezultatele studiului: https://oradenet.ro/media/studii-si-cercetari/
  • Informatii detaliate despre Organizatia Salvati Copiii si proiectul Ora de Net sunt disponibile pe www.oradenet.ro si www.salvaticopiii.ro.

Taguri Retele sociale copii Studiu salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre