In viata copiilor exista multe etape in care acestia isi manifesta personalitatea si traverseaza adevarate crize existentiale. Unele trec mai usor, altele dureaza mai mult, insa toate etapele dificile pot fi depasite cu dragoste si rabdare din partea parintilor.
Dupa tantrumurile specifice varstei de 2 ani, urmatorul „hop” de depasit pana la adolescenta este criza varstei de 7 ani. Este o varsta la care au loc multe schimbari, copiii merg la scoala si, brusc, starea lor de spirit se schimba, incep sa spuna „nu” la orice si parca nu te mai intelegi cu ei. Daca traversezi o astfel de criza, nu este cazul sa intri in panica, cu rabdare si calm, totul va trece.
Ce este criza varstei de 7 ani?
La aceasta varsta, copiii incearca sa isi formeze personalitatea si trec prin numeroase schimbari care isi pun amprenta asupra comportamentului lor. Este o etapa fireasca in evolutia lor si presupune schimbari fizice, mentale si sociale. Psihologii o numesc si „adolescenta copilariei timpurii”. La aceasta varsta, creierul copiilor incepe sa experimenteze schimbari majore. Micutii observa comportamentele adultilor si au impresia ca au aceeasi putere ca ei, insa vor fi rapid coplesiti.
In aceasta etapa de dezvoltare, copiii exprima ce vor, ce gandesc si ce simt cu foarte multa claritate. Se simt siguri pe ei, deoarece sunt capabili sa se exprime bine prin limbaj. Inteleg ca oamenii au dorinte, sentimente, la fel ca si ei si sunt capabili sa faca diferenta intre realitate si imaginatie la aceasta varsta. Au notiunea timpului si rationamentul lor este dezvoltat in multe directii.
7 caracteristici ale crizei de la 7 ani:
- copiii doresc sa isi impuna punctul de vedere
- refuza sa asculte de orice autoritate
- pot raspunde cu „nu” la orice le spuneti
- daca nu obtin ceea ce vor, se revolta
- au o atitudine capricioasa, nelinistita, hiperactiva
- trec usor de la o stare la alta
- incearca sa depaseasca limitele
Sfaturi pentru a trece mai usor peste aceasta perioada
Dati-le sarcini pe care le pot indeplini, pentru a-i responsabiliza. Astfel vor dezvolta rutine, cum ar fi sa-si faca patul sau sa ajute la asezatul mesei.
Lasati-i sa consume energia in mod corespunzator. Sportul ii poate ajuta in acest sens, fie ca este o plimbare in aer liber sau miscare in cadru organizat.
Laudati comportamentele pozitive. Acest lucru ii ajuta sa se simta in siguranta, iubiti si sa aiba incredere in ei.
Aveti rabdare cu ei. Vor invata, la randul lor, sa aiba rabdare atunci cand este cazul, sa isi astepte randul sau sa rezolve anumite sarcini in ordinea in care trebuie.
Explicati-le atunci cand nu au voie sa faca ceva. Copiii au nevoie de argumente, au nevoie sa inteleaga de ce le refuzam un anumit lucru.
Stabiliti reguli clare. Ora de culcare, timpul petrecut la desene sau pe internet trebuie sa fie reguli pe care nu le negociati. Copiilor li se va parea de multe ori ca „nu este corect”, insa trebuie sa fiti fermi si sa le explicati ca regulile sunt reguli.
Ajutati-i cand au nevoie. Inca sunt lucruri pe care nu le pot face singuri, explicati-le ca vor putea la un moment dat si oferiti-va sa ii ajutati cand au nevoie.
Lasati-i sa experimenteze si sa invete din greselile lor. Fiecare greseala este o lectie pentru un copil, iar micutii trebuie sa inteleaga, din proprie experienta, ca actiunile au consecinte.
Petreceti timp impreuna. Activitatile in care va implicati cu totii nu ar trebui sa lipseasca din rutina familie. Ele va ajuta sa va conectati si sa petreceti timp de calitate impreuna.
In concluzie, criza varstei de 7 ani nu este ceva ce trebuie sa va sperie, ci este o etapa fireasca in evolutia si dezvoltarea copiilor. Dati-le timp sa se maturizeze, invatati-i sa-si controleze impulsurile si sa se concentreze pe ce au de facut. Ajutati-i sa inteleaga lumea in mod sanatos si sa se simta bine cu ei insisi, sa aiba incredere in ei si sa traiasca la maximum fiecare zi din copilaria lor.
FOTO: Freepik