Sa alergi sa ajungi primul si sa te "salvezi" inainte sa te gaseasca - ce adrenalina! Acesta este jocul de-a v-ati ascunselea, o forma de divertisment prezenta in multe familii. Daca stai sa te gandesti, nu se joaca doar atunci cand copiii sunt capabili sa mearga sau sa alerge pentru a se ascunde.
Parintii se joaca deja de-a v-ati ascunselea cu copiii lor atunci cand acestia sunt bebelusi: isi ascund fata in spatele palmelor – sau poate dupa o patura - in timp ce spun "cucu-bau ". Cata bucurie se ascunde in spatele acestui joc atunci cand apare acea fata cunoscuta!
Acum, v-ati intrebat vreodata de ce copiilor le place atat de mult sa se joace de-a v-ati ascunselea? Adevarul este ca exista un raspuns in acest sens.
Daca te gandesti pentru o clipa la un joc din copilaria ta, ascunde-te este probabil unul dintre jocurile pe care obisnuiai sa le joci cu parintii sau prietenii tai. Este un joc cu reguli simple, potrivit pentru copii de varste diferite si poate fi jucat atat in interior, cat si in aer liber.
De asemenea, are avantajul urias de a le permite copiilor sa stea departe de tehnologie pe durata activitatii. Cateva dintre motivele pentru care copilului ii place sa joace de-a va-ti ascunsele sunt numeroase. Jocul le permite sa isi descopere autonomia, sa exploreze, sa se miste dupa bunul plac.
Cu alte cuvinte, copiii pot experimenta, cel putin pentru o clipa, cum este sa aiba libertatea de a aparea si de a se ascunde atunci cand doreste, fara consecinte. In acest fel, ei invata de ce sunt capabili si isi testeaza propriile forte.
Ofera un spatiu de "tranzitie", un mod de a face fata separarii
Joaca de-a v-ati ascunselea este ca si cum ar pleca temporar. In acest fel, ei pot gestiona diferitele emotii care apar atunci cand se separa de parintii lor. De asemenea, isi dezvolta siguranta ca poate "pleca si se poate intoarce", ca parintii sai pot lipsi - la serviciu, de exemplu -, dar ca se vor intoarce dupa el mai tarziu.
Il face sa se simta iubit, asteptat, apreciat
In acel moment in care se ascunde si asteapta sa fie gasit, ceva special se intampla in interiorul lui. Este ca si cum lumea se opreste pentru o clipa si exista doar el si asteptarea de a fi gasit. In acea clipa, copilul se simte iubit, asteptat si valoros.
Aceasta ii permite sa gaseasca o solutie la o problema
Copilul incepe sa faca primii pasi in ceea ce priveste strategia, initiindu-se singur in rezolvarea problemelor. Pentru ca vrea sa castige, el trebuie sa gaseasca o ascunzatoare unde sa nu poata fi gasit.
In timp, el perfectioneaza locurile pe care le alege pentru a se ascunde, luand in considerare care dintre ele functioneaza pentru obiectivul sau si care nu. Fara indoiala, acest lucru vorbeste despre un proces de invatare in dezvoltare.
Incurajeaza o competitie sanatoasa
Atunci cand copiii concureaza in jocul de-a v-ati ascunselea, ei invata sa se provoace si sa se depaseasca pe ei insisi. Fiecare incercare de a gasi o ascunzatoare mai creativa sau de a gasi un partener ascuns ii invata importanta de a persevera si de a nu renunta in fata dificultatilor.
De asemenea, o competitie sanatoasa in jocul de-a v-ati ascunselea promoveaza tovarasia si respectul reciproc. Copiii invata sa sarbatoreasca propriile realizari, precum si pe cele ale celorlalti. Cautandu-si colegii cu entuziasm si bucurie, se incurajeaza o atmosfera de sprijin si camaraderie.
Importanta jocului pentru copii
Importanta jocului in dezvoltarea generala a copiilor este incontestabila, atat la nivel motric si fizic, cat si la nivel psihologic si social. Va descriem cateva dintre beneficiile jocului la copii, conform unei publicatii din revista Voces de la Educación.
- Gestionarea emotiilor, invatarea de a castiga si de a pierde, gestionarea stresului,
- intarirea afectivitatii, a abilitatilor motorii, a inteligentei si a creativitatii,
- dezvoltarea abilitatilor sociale,
- promovarea convietuirii si a respectului pentru reguli.
De asemenea, asa cum se detaliaza in revista Canarias Pediátrica, aceste jocuri permit copiilor sa dobandeasca si alte abilitati valoroase:
- orientarea in spatiu
- invatarea si exersarea numerelor prin numararea in timp ce restul copiilor se ascund.
FOTO: freepik.com