De ce pe unii copii ii intristeaza Craciunul si ce poti face in acest sens

/ / Modificat: 2022-12-23
De ce pe unii copii ii intristeaza Craciunul si ce poti face in acest sens

Majoritatea oamenilor, dar in special copiii, iubesc Craciunul. Este o perioada in care copiii sunt protagonisti, cand strazile sunt decorate cu lumini si culori, cand se canta colinde si cand ne reintalnim cu cei dragi. Si toate acestea induc emotii pozitive. 

Cu toate acestea, exista copii, dar si adulti, pe care Craciunul ii intristeaza. Poate ca este ceva ce ai observat ca i se intampla copilului tau sau poate chiar tie. Dar de ce se intampla acest lucru si ce poti face daca micutul tau este trist de Craciun?

De ce aceasta perioada a anului ne poate face tristi

Desi Craciunul este un moment de bucurie, poate fi si trist pentru multi oameni. Atat la copii, cat si la adulti, motivele pot fi diverse. Pe de o parte, aceasta stare de rau poate fi asociata cu nostalgia, cu un sentiment de singuratate sau cu absenta unor persoane care au fost semnificative, din cauza decesului, a unor dispute familiale, a separarii de parinti, etc.

Este un sentiment de tristete si melancolie pe care il putem avea din cauza pierderii unor momente fericite, din cauza amintirii Craciunului sau Craciunurilor trecut. Iar acest lucru se poate intampla si in cazul copiilor, nu doar al adultilor. Iata de ce apar aceste stari si ce poti face pentru ca micutul tau sa se simta mai bine:

1. Pierderea unei persoane dragi

Decesul unui membru al familiei poate aduce tristete, mai ales de Craciun, fie ca este vorba despre un parinte, un bunic sau un alt membru al familie. Ii poti explica micutului ca persoana respectiva va fi mereu alaturi de el si de voi, ca va vegheaza indeaproape si ca nu si-ar dori sa va vada tristi.

2. Divortul parintilor

Divortul parintilor poate fi un moment de tristete pentru copii, cu atat mai mult in preajma Craciunului, cand micutii isi doresc sa-si petreaca sarbatorile cu ambii parinti, dar acest lucru nu mai este posibil. In acest caz, dinamica familiei se schimba si copilul va petrece timp separat cu fiecare parinte in parte. 

3. Hipersensibilitate la stimuli

Pe de alta parte, pentru copiii care sunt foarte sensibili sau hipersensibili la stimuli, reuniunile sociale sau de familie ii pot face sa se simta coplesiti. Acest lucru poate duce la o stare de anxietate si/sau tristete. Daca stii ca micutul tau are astfel de probleme, evita vizitele la rude si petreceti ami mult timp impreuna. Iar daca evitarea vizitelor nu este o optiune, fa-le cat mai scurte.

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre