- Am un baiat de 6 ani. A invatat singur sa citeasca, si citeste chiar foarte bine. De mic am vorbit cu el corect (fara diminutive sau stalceli ale cuvintelor), dar cu toate acestea face dezacorduri mari cand se exprima. Il corectez tot timpul, in sensul ca ii atrag atentia ca a gresit si trebuie sa reformuleze. Este cazul sa il duc la un consult de specialitate (se mai si balbaie atunci cand se grabeste)? D.G.
Raspuns:Majoritatea copiilor fac dezacorduri chiar si la varsta de 8-9 ani cand deja au parcurs doi - trei ani de scoala. Copiii asimilieaza cunostiinte de limba romana in toata aceasta perioada si treptat reusesc sa inteleaga cum se realizeaza acordurile gramaticale.
Totul se invata in timp, cu ajutorul exercitiilor, inca de la gradinita, si se continua in cadrul scolii pe parcursul invatamantului primar.
Deci: nu trebuie sa va ingrijorati! Este foarte bine ca pana acum v-ati asumat un rol educativ, dar trebuie sa aveti grija sa nu insistati prea mult cu corijarea erorilor. S-ar putea ca cel mic sa aiba o teama ca nu vorbeste corect, si din acest motiv sa greseasca si mai mult.
Este probabil ca simpla comunicare chiar sa-i produca anxietate rezultatul fiind, in anumite cazuri: balbaiala. Asadar chiar teama de a nu gresi il determina sa greseasca, problema lui fiind de natura emotionala.
Ar fi de preferat sa nu-i mai atrageti atentia ca a gresit ci doar sa repetati imediat propozitia cu acordul gramatical realizat corect. Nu repetati de mai multe ori! O singura data este suficient, dupa care continuati discutia ca si cum nici nu ar fi fost intrerupta vreodata. Dar nu-l mai obligati sa reformuleze ori de cate ori greseste.
Copilul oricum inregistreaza corectia realizata, dar nu mai percepe actiunea "de a vorbi" ca fiind stresanta, supusa unui control riguros. Treptat veti observa ca va incepe sa comunice corect si sa-i dispara poate si balbaiala. Renuntati la critica, apelati la incurajari. Sunt mult mai eficiente!
Mult succes!
Diana Paula Stoian,
Specialist in Psihologia Copilului
Detalii specialist