Avem cu totii in jurul nostru exemple de copii foarte buni la un anumit sport, talentati la un anumit instrument muzical sau care par mult mai maturi decat varsta lor biologica. Ii privim si ne gandim adesea ca sunt copii remarcabili, care fac performanta in domeniile pe care le-au ales. Dar, cand privim mai atent asupra lor, s-ar putea sa descoperim ca sunt, de fapt, copii nefericiti, anxiosi, care nu se duc cu drag la antrenamente sau la cursurile la care parintii i-au inscris, insa fac acest compromis pentru a fi pe placul celor dragi. Specialistii ii numesc copii supraadaptati.
Ce este sindromul supraadaptarii la copii
Copiii supraadaptati transmit tot timpul o senzatie de perfectiune si corectitudine. Sunt acei copii despre care parintii lor spun ca nu le fac niciodata probleme. Ei nu sunt asa in mod natural, ci au un fel de a fi care sa raspunda cerintelor adultilor din jurul lor. Nu prea au initiative de a explora si se supun cerintelor parintilor.
A fi „perfect” insa vine la pachet cu un cost emotional mare pentru copil. El se adapteaza permanent la nevoile si cerintele celorlalti, minimizand ceea ce isi doreste el, de fapt. Consecintele se manifesta la nivel psihologic si emotional, pentru ca acesti copii isi reprima sentimentele, sunt nesiguri, depind mereu de parerea celorlalti, au o toleranta scazuta la frustrare si simt disconfort atunci cand nu primesc feedback-ul cu care s-au obisnuit. Pe masura ce cresc, pot ajunge la anxietate si depresie sau pot deveni victime ale unor relatii abuzive, pentru ca ei cred despre ei insisi ca trebuie permanent sa fie asa cum isi doresc altii, pentru a fi demni de iubire, apreciere si respect.
5 semne care iti arata ca ai de-a face cu un copil supraadaptat
- Spun „Da” foarte usor. Este foarte usor sa le obtii cooperarea, nu se opun si nu obiecteaza la nimic.
- Sunt excesiv de responsabili si exigenti si chiar severi cu ei insisi.
- Adultii ii numesc copii-model si toata lumea vorbeste despre ei.
- Pun mare pret pe realizari si obiective.
- In ciuda performantelor, nu sunt fericiti cu ei insisi.
Cum ii ajutam pe copii sa scape de sindromul supraadaptarii
Copiii trebuie sa aiba constiinta de sine si sa se dezvolte in armonie, fiind conectati la propriile emotii. Este important sa ii lasam pe ei sa aleaga ce le place sa faca, ce ii implineste si sa lucreze la asta. Lasati-i sa-si exprime parerea, sa nu fie de acord cu voi si tineti cont de parerea lor inainte de a lua decizii care ii privesc. Iata cum ii putem ajuta sa se debaraseze de acest sindrom toxic si sa fie fericiti cu ei insisi!
Creste-i stima de sine. Spune-i copilului in fiecare zi ca il iubesti, indiferent ce ar face, si nu pune conditii.
Transmite-i valorile. Nu te concentra pe a creste un „copil-model”, ci pe a-i transmite valorile care sunt importante pentru el ca individ. Ei vor invata sa se comporte in functie de aceste valori, nu pentru a face cuiva pe plac.
Aminteste-i cat e de valoros. Respectul pentru ceea ce sunt le creste copiilor autonomia si ii ajuta sa fie siguri pe ei, fara sa astepte validarea celorlalti.
Incurajeaza comunicarea. Copilul trebuie incurajat sa isi exprime dorintele, sentimentele, sa spuna ce il framanta.
Da-i voie sa experimenteze. Copiii au nevoie sa experimenteze si sa greseasca, pentru a invata din greseli. Da-i voie sa incalce regulile uneori, atat timp cat nu il pun in pericol, apoi explica-i consecintele.
In concluzie, fiecare copil trebuie sa isi traiasca propria poveste si sa fie cum vrea el, nu cum vor ceilalti. Trebuie sa inteleaga ca este iubit si apreciat pentru ce este, nu pentru ce face, in acest fel va avea o stima de sine ridicata si o motivatie interioara sa faca lucrurile bine. Copiii nu trebuie sa le faca pe plac parintilor pentru a fi impliniti.
FOTO: Freepik