E o adevarata provocare sa iti motivezi copiii sa te ajute la treburile casnice. Tocmai de aceea, multi aleg sa faca singuri toate treburile gospodaresti si in felul acesta sa evite conflictele cu copiii lor.
Cu toate acestea, implicarea copiilor ii treburile casnice se poate transforma intr-un instrument util pentru deprinderea unor abilitati, dar si a unor valori importante.
Beneficii pentru copii
Potrivit lui Joseph Knobel, expert in stiintele educatiei, este foarte important ca cei mici sa ofere ajutor la treburile gospodaresti. Motivul: acestea sunt primele responsabilitati cu care se confrunta copiii in viata lor.
Nu doar ca implicandu-i in treburile casnice vei avea o casa mai curata si mai ordonata, dar copiii vor invata o serie de lucruri care ii vor ajuta pe viitor:
- Responsabilitate. In ciuda faptului ca poate nu le place sa faca aceste treburi casnice, copiii se vor simti mai responsabili atunci cand vor termina cu succes o sarcina. Acest sentiment de satisfactie poate fi foarte reconfortant.
- Abilitati de negociere. Vor invata cum sa-si exprime ideile, sa comunice clar si vor incerca sa ajunga la un acord.
Cum sa-ti motivezi copiii pentru a te ajuta cu treburile casnice
- Lucru in echipa. Copiii invata ca, uneori, pentru a atinge un obiectiv, trebuie sa colaborezi cu ceilalti. De asemenea, invata ca membrii familiei trebuie sa se ajute unul pe altul.
- Sensibilitate si empatie. Cand copiii tai ajuta la treburile gospodaresti, invata si inteleg cat de dificila poate fi mentinerea unei case curate.
- Independenta. Fiind nevoiti sa stranga anumite lucruri, sa curete, vor invata cum sa fie mai ordonati, dar si mai eficienti.
Cum ii determini sa se implice
Spune-i ce are de facut. Nu te astepta ca cei mici sa faca ceva din proprie initiativa. Nu te baza pe faptul ca ar trebui sa stie care le sunt sarcinile si cum ar trebui duse la indeplinire fiindca te-au vazut facandu-le. Cel mai bine este ca la inceput sa ii spui copilului ce are de facut si cum trebuie actionat. Sa il inveti pur si simplu. Spre exemplu, stransul jucariilor poate parea in prima instanta o sacina simpla. Totusi, e posibil ca cei mici sa nu stie cum sa o faca corect. Daca il certi ca a asezat lucrurile gresit, riscul sa abandoneze ceea ce a inceput este mare.
Prin urmare, in loc sa il sperii, intreaba-l daca nu are nevoie de ajutor. Important este sa il ajuti sa inceapa sarcina si sa ii lasi usor, usor sa o termine singur.
Toata lumea trebuie sa aiba responsabilitati. Unul dintre cele mai importante aspecte ale invatarii unui copil sa faca treburi prin casa este impartirea responsabilitatilor intre membrii familiei. Cu alte cuvinte, copiii ar trebui sa inteleaga ca toti cei ai casei au propriile lor responsabilitati. Si sunt impartite in functie de abilitatile fiecaruia.
Sarcinile pe care i le atribui copilului trebuie sa fie adecvate varstei si puterilor lui. O treaba prea complexa pentru varsta lui poate conduce la frustrare, in timp ce sarcinile prea usoare il pot plictisi.
Lasa-l sa devina din ce in ce mai independent. La fel ca in cazul unei firme in care seful nu isi asculta deloc angajatii si nu le valorizeaza independenta, acelasi lucru se poate intampla in mediul familial. Este esential sa le oferi copiilor posibilitatea de a-si exprima opiniile. Permitandu-le sa spuna ceea ce cred, ii vei incuraja sa aiba incredere in ei insisi. Pe masura ce se simt mai autonomi si mai independenti, copiii vor deveni mai motivati sa duca la bun sfarsit treburi casnice.