Copiii isi pierd usor motivatia de a invata, putini fiind cei extrem de constiinciosi, gata sa lase joaca pentru studiu. Din fericire, exista o serie de modalitati prin care poate fi stimulata dorinta de a invata.
Creierul copiilor este ca un burete, gata sa absoarba informatii. Poti exploata aceasta abilitate innascuta si sa o directionezi spre motivatia de a studia. Motivatia este instrumentul principal pentru a-l determina sa invete.
Cum motivam copiii sa studieze?
Pentru a-i face sa obtina cele mai bune rezultate la scoala, este important sa ii motivam si sa le facem cat mai placut procesul de invatare. Pentru asta, trebuie sa le cream un mediu in care sa se poata concentra si sa isi dea silinta sa inteleaga si sa retina o multime de lucruri. O atitudine pozitiva si o ambianta placuta ii stimuleaza dorinta de a invata.
Aprecierea parintilor este una dintre cele mai mari bucurii ale unui copil. Exprima-ti bucuria fata de notele lui bune, multumirea ca a reusit sa duca la indeplinire o sarcina dificila. In felul acesta il incurajezi sa repete aceste eforturi pentru a te face fericit.
Vorbeste cu copilul, afla ce studiaza, la ce intampina probleme si vezi cu ce il poti ajuta. Incurajeaza-l chiar din clasele primare sa invete. Evidentiaza-i obstacole pe care le-a depasit deja si determina-l in felul acesta sa aiba mai mult curaj si mai multa ambitie.
Iata ce poti face pentru a-i stimula dorinta de a invata:
1. Stabileste-ti asteptari corecte
Tine cont de faptul ca fiul tau este constient de modul in care il percepi si se va adapta asteptarilor pe care le ai de la el. De aceea, daca vrei ca cel mic sa aiba succes, transmite-i asta si atunci si motivatia sa va fi mai mare. Daca asteptarile tale sunt mici, atunci nici cel mic nu va obtine rezultate prea bune.
Pentru a-ti stabili asteptari corecte, vorbeste cu el despre materiile care ii plac, vezi unde exceleaza si ce isi doreste de la aceste domenii. Reevalueaza periodic aceste interese, intrucat ele se pot schimba pe masura ce inainteaza in varsta.
2. Stabileste-i obiective
Este foarte important sa-ti inveti pe copilul sa-si stabileasca propriile tinte care sa-l ajute sa se automotiveze. Asterne-i pe hartie obiective stabilite de comun acord si fixeaza foaia pe un perete din camera sa, la vedere. E important sa le aiba mereu sub ochi, iar atunci cand le-a indeplinit, sa le bifeze.
3. Invata-l ca scoala este importanta
Felul in care privesti tu scoala, educatia se va reflecta si in modul sau de gandire. De aceea trebuie sa iti manifesti interesul si entuziasmul pentru educatie. Creeaza-i un mediu adecvat pentru teme, asa incat acestea sa fie o placere si nu o povara. Intereseaza-te la scoala despre testele pe care urmeaza sa le dea si lucreaza impreuna cu el.
4. Dezvolta o atitudine pozitiva fata de scoala
Atunci cand copilul te va vedea interesat de teme, le va percepe si el in acelasi mod. Ia in considerare faptul ca fiecare copil are propriul sau mod si ritm de a studia. Sustine-l si incurajeaza-l sa descopere lucruri noi, interesante. Exista mai multe tipuri de elevi: cei care invata prin asultare, cei care isi insusesc informatii prin citire si analizarea unor imagini si cei care invata prin exercitii practice.
5. Foloseste un limbaj motivant
Este foarte important sa iti incurajezi copilul, intrucat asta ii poate oferi o motivatie mai mare decat lauda. In felul acesta, copilul se apreciaza pozitiv, astfel ca prin intermediul incurajarilor tale ii recunosti efortul.