5 pasi pentru temele copilului scolar

/ / Modificat: 2012-10-04
5 pasi pentru temele copilului scolar

Temele pentru scoala reprezinta un subiect care va face parte din viata copilului tau multi ani la rand si care va isca adesea mici scandaluri si conflicte intre tine si el. Relatia micutului tau cu temele scolare trebuie intens consolidata inca de la inceput, astfel incat sa fie una productiva, eficienta, iar prichindelul sa nu capete o aversiune fata de acestea. Micutul tau scolar isi poate imbunatati timpul de realizare a temelor si poate combate usor stresul provocat doar de gandul ca trebuie sa se apuce de ele cu ajutorul catorva pasi simpli de introdus in rutina lui zilnica!

Creeaza-i un spatiu si mediu propice pentru studiu

Inainte de orice, este indicat sa iei in serios ideea de a-i amenaja copilului un colt special pentru studiu in camera sa. Ii va asigura un mediu propice si productiv pentru facut teme si invatat. Spatiul trebuie sa indeplineasca cateva conditii esentiale.

In primul rand, coltul pentru studiu trebuie sa fie pozitionat intr-o zona luminoasa a camerei (eventual la fereastra), intr-un spatiu bine aerisit si departe de orice forma de distragere a atentiei.

Nu pune copilul sa isi faca temele la birou, unde are in fata un calculator, laptop sau televizor, deoarece gandul ii va zbura doar la jocul pe care l-a lasat in asteptare cu cateva zile inainte sau la emisiunea lui preferata, care urmeaza sa fie la tv. Tine-l departe de jucarii si astfel de dispozitive sau aparaturi care ii pot distrage rapid atentia de la teme.

Nu in ultimul rand, asigura-te ca locul amenajat pentru temele copilului se afla intr-o zona a casei ferita de zgomote si intreruperi permanente (langa bucatarie, in sufragerie sau intr-o camera intens circulata).

Stabileste o rutina zilnica constanta

Este important sa incepi inca din primii ani de scoala sa ii setezi copilului o rutina constanta de facut teme. Programul nu trebuie sa includa doar ora din zi pentru facut temele si realizarea propriu-zisa a lor.

Chiar daca este recomandat ca prichindelul tau sa-si faca temele zilnic, la aceeasi ora, acestea trebuie sa fie precedate si de alte ritualuri care il pot ajuta sa fie mai productiv si sa aiba mai mult succes.

Fiecare copil lucreaza si se concentreaza mai bine in anumite momente ale zilei, in functie de personalitate. Incearca mai multe zile la rand sa il pui sa faca teme la diferite ore si vezi in care parte a zilei da randament mai mare.

Specialistii sustin ca cel mai indicat este ca micutul sa faca temele imediat dupa scoala, dupa ce mananca si se joaca putin sau iese la plimbare. Se pare ca dupa ce face miscare fizica, copilul se concentreaza mai bine din punct de vedere intelectual sau cognitiv.

Descurajeaza perfectionismul

Ca orice parinte, iti doresti ca micutul tau sa fie cel mai destept, cel mai frumos si cel mai bun in toate domeniile, mai ales la scoala. Ai vrea sa aiba note maxime la toate materiile si sa fie premiant in fiecare an.

Avand asteptari foarte mari de la el, si pretentiile tale cresc cu fiecare tema pentru scoala cu care vine acasa. Nu accepti sa nu stie sa o faca, il critici atunci cand greseste si iti doresti sa faca totul perfect.

Stii bine ca nimeni nu este perfect. Nu poti avea aceste asteptari de la un copil de cativa ani, care se afla la inceput de drum in domeniul cunoasterii si invatarii.

Este important si recomandat sa il asiguri si pe el ca lucrurile nu sunt perfecte si ca a gresi este omeneste, dar ca este important sa invete intotdeauna cate ceva din greselile pe care le face.

Incurajeaza-l intotdeauna sa gaseasca solutii si sa-si faca temele cat mai bine si corect, dar cu multa rabdare, si fara presiunea perfectionismului.

Un stil de educatie perfectionist afecteaza pe termen lung dezvoltarea copilului - il poate face sa devina un inadaptat social, frustrat si sa dezvolte o teama de esec care ii va afecta rezultatele academice, dar si performantele profesionale de mai tarziu.

Ofera-i, treptat, independenta in realizarea temelor

Din momentul in care micutul tau face primii pasi in curtea scolii, o lunga perioada de timp o sa fii supraveghetorul lui vigilent in realizarea temelor. O sa stai cu el, o sa il inveti cum sa le faca si o sa ii mai acorzi si o mana de ajutor din cand in cand.

Insa pe masura ce trece timpul, este indicat sa incepi sa il responsabilizezi si sa ii oferi o oarecare independenta in realizarea temelor.

Incepe sa il lasi cate putin timp singur cand isi face temele pentru ca mai apoi sa ii oferi autonomie completa si sa ii arati ca ai incredere in el ca daca il lasi singur isi va face temele si nu va face altceva in loc.

Arunca ocazional un ochi in camera lui, pentru a verifica ce face, dar fa-o astfel incat copilul sa nu se simta monitorizat si verificat la fiecare zece minute. Verifica-l intotdeauna la sfarsit pentru a vedea ce a reusit sa faca si spune-i ca daca are nevoie de ajutorul tau, sa nu ezite sa te strige si sa ti-l ceara.

Afla cauzele refuzului de a face teme

Copilul refuza sa faca teme sau iti spune ca nu ii place, in ciuda eforturilor tale de a-l apropia de scoala si de pasiunea pentru citit si invatatura?

Afla intotdeauna care sunt cauzele care stau la baza refuzului de a se apropia de scoala si de a face teme. Este posibil sa il auzi frecvent spunand ca uraste sa faca temele si scoala.

Poate parea a fi o problema de atitudine sau incapatanare, insa acest refuz categoric poate ascunde alte cauze, pe care este indicat sa le descoperi si sa le analizati impreuna pentru a le depasi.

In spatele acestei atitudini respingatoare fata de scoala pot sta problemele cu care se confrunta la o anumita materie. Si problemele sau conflictele cu o profesoara pot contribui la aversiunea fata de anumite materii si implicit, pentru teme.

Daca pur si simplu este vorba de incapatanare sau atitudine, incearca cateva trucuri: imparte temele in mai multe parti. Daca vede o cantitate mai mica de exercitii de rezolvat deodata, s-ar putea sa fie mai dornic sa se apuce de ea. Nu uita sa il lauzi la fiecare efort pe care il depune sau cand se straduieste sa duca la capat intreaga tema.

Micutul tau cum invata cel mai bine? In ce conditii da randament la teme si care sunt trucurile cele mai eficiente pe care le folosesti pentru a-l convinge sa studieze? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Teme copil scolar Mediu teme copii Invatatura copii Trucuri invatat copii

Articole recomandate

Citeste si despre