Scoala ar trebui sa fie una dintre cele mai frumoase experiente din viata copiilor nostri. Pe langa rezultatele bune la invatatura, cei mici nu au voie sa uite ca trebuie sa isi trateze cu respect colegii, dar mai ales, profesorii.
Exista cateva cerinte din partea profesorilor in legatura cu comportamentul copiilor in cadrul scolii. Uneori, aceste cerinte nu sunt verbalizate, fiind considerate mai degraba aptitudini necesare pentru a face fata in ciclul scolar si a-i pregati pentru experienta numita "viata". Putem tine cont de ele si incuraja copiii sa le bifeze, pentru a le inlesni parcursul scolar si a contribui la imbunatatirea relatiei cu profesorii.
Iata 6 aptitudini de care profesorii ar vrea sa dea dovada elevii lor:
1. Curiozitate si deschidere spre nou
Profesorii isi doresc de la elevi sa arate interes pentru materie si sa fie dornici de a invata lucruri noi. In momentul in care o materie nu este pe gustul elevului, acesta nu va da randament si va gasi o modalitate de a promova, fara a excela insa.
Aici intervine profesorul si metodologia aplicata de acesta pentru a prezenta materia cat mai atractiv pentru elev.
2. Cooperare
Lucrul in echipa este foarte important, nu doar in scoala, ci rcina, este o si la viitoarele locuri de munca sau in familie. Abilitatea de a comunica si de a colabora cu persoanele din jur pentru a duce la bun sfarsit o sarcina este o calitate esentiala pentru oricine si garanteaza succes pe toate planurile.
Copiii fac ceea ce vad, de aceea e important sa observe si in dinamica familiala comunicare si sa constate beneficiile lucrului "in echipa".
3. Creativitate
Majoritatea copiilor dau dovada de creativitate in mod natural, fara a depune mare efort. Acestia privesc lumea inconjuratoare cu alti ochi decat adultii, iar viziunea lor este una proaspata si lipsita de preconceptii.
Copiii trebuie incurajati sa gandeasca dincolo de tipare si sa aiba initiativa, in niciun caz sa fie incorsetati in modul de gandire si actionare al unui adult, care si-a format deja un stil al lui, propriu.
4. Responsabilitate
Respectarea unui angajament este un atribut esential in viata unui adult, de aceea inca de la varste fragede, copiii ar trebui incurajati in preluarea anumitor sarcini si ducerea lor la bun sfarsit.
De asemenea, se recomanda expunerea copiilor la comportamentele de tip "cauza-efect", astfel incat acestia sa devina constienti ca orice actiune atrage dupa sine repercusiuni, pozitive sau nu.
5. Rabdare
Uneori procesul de invatare este unul anevoios, materia se diversifica de la an la an, iar copilul poate ajunge in punctul in care sa simta ca nu mai poate face fata.
Incurajarea copiilor este esentiala si mult mai benefica pentru psihicul acestora decat presiunea de a obtine calificative maxime intotdeauna.
Inarmati cu rabdare si flancati cu intelegere, vor reusi sa treaca cu bine peste perioadele mai aglomerate sau peste momentele in care se simt depasiti de materie.
6. Tenacitate
Incurajeaza-ti copilul sa isi stabileasca un tel si sa lupte pentru atingerea lui, indiferent de obstacolele ce pot interveni. Cu o gandire pozitiva si cu o viziune proaspata, va invata ca pentru a reusi in viata este nevoie de rabdare si persistenta, caci nimic nu este imposibil. Trebuie doar sa vrei si sa muncesti pe masura.
Multe dintre aptitudinile enumerate mai sus sunt obtinute in timp, de cele mai multe ori in sanul familiei, si apoi folosite in diverse situatii, in functie de cerinte. Ca si parinti, avem responsabilitatea de a le insufla copiilor valorile necesare pentru momentul in care isi vor lua singuri viata in piept.
Copiii isi construiesc imaginea de sine in functie de ce li se spune despre ei, de aceea un comportament si un discurs pozitiv din partea profesorilor este binevenit.
A fi dascal nu este doar o profesie, ci mai degraba necesita vocatie, daruire, rabdare si dragoste fata de copii. Un bun pedagog se formeaza in timp si nu se naste pe bancile facultatii. Astfel ca nu doar elevii trebuie sa bifeze un comportament anume, ci si profesorii.
Este un efort comun care poate produce efecte benefice doar daca ambele tabere isi asuma rolul pe deplin.