Batalia din scoli: carti clasice sau carti electronice?

/ / Modificat: 2021-09-04
Batalia din scoli: carti clasice sau carti electronice?

Cartile electronice nu mai sunt de mult o noutate. Insa, aparitia acestor tipuri de manuale a starnit numeroase controverse atat in randul parintilor cat si in randul profesorilor. In perzent se duce o adevarata batalie intre cartiel clasice si cele electronice.

Care carti sunt mai bune pentru copii? Care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip in parte? Iata cateva detalii despre cartiel si manualele clasice si cele electronice pe care toti parintii trebuie sa le cunoasca.

Carti clasice sau carti electronice?

Desi manualele electronice nu au ajuns oficial in salile de clasa, este o chestiune de timp pana cand acest lucru se va intampla. Exista deja manuale electronice, iar pandemia de coronavirus a grabit intr-un fel sau altul, accesul al acestea.

Avantajele cartilor electronice

Cand vorbim despre carti electronice ne referim atat la manuale cat si la carti de lectura.

Manualele electronice au avantajele lor. In primul rand sunt mult mai usor de carat de catre elevi. Toate manuale se pot regasi pe acelasi dipozitiv (telefon sau tableta), astfel incat continutul ghiozdanului va scadea semnificativ. Apoi, intr-o lume dominata de ecrane, elevii ar putea fi mult mai atrasi de aceasta forma de preare. In plus, orele de clasa ar fi mai dinamice si ar facilita studiul elevilor.

Un alt avantaj al cartilor electronice este ca fiecare utilizator poate personaliza modul in care vede ecranul. Majoritatea cartilor electronice (manuale sau carti de lectura) au aceasta facilitate. Astfel poti ajusta culoare, luminozitatea si marimea textului astfel incat sa fie confortabil pentru ochi.

In plus, cartile de lectura pentru lectura obligatorie scolara sunt mult mai ieftine in format electronic decat in format clasic.

Dezavantajele cartilor electronice

Pe de alta parte insa, acest lucru ar insemna ca micutii sa petreaca multe ori cu ochii in ecrane, care duc la afectarea vederii. Asta ca sa nu mai vorbim despre persoanele din mediile sociale defavorizate care abia le pot cumpara copiilor un caiet. O tebleta sau un telefon pe care sa se regaseasca aceste manuale este imposibil de achizitionat de catre acestia.

In plus, folosirea dispozitivelor mobile in timpul clasei poate fi o distragere de la atentia din timpul orei. Copiii vor fi tentati sa acceseze alte aplicatii, sa vorbeasca cu prietenii pe retelele sociale sau sa deschida diverse jocuri.

Un alt dezavantaj al cartilor electronice este acela ca micutii nu pot insmena pe carte pasajele importante pe care trebuie sa le retina, nu pot lua notite pe marginea cartii sau in locurile special concepute si nu pot rezolva probleme in spatiile destinate acestora. Trebuie sa faca totul separat, pe un caiet si sa comapre mereu ecranul cu ceea ce au insemnat in caiet.

Nici nu este de mirare ca manualele electronice au starnit atatea controverse in randul adultilor.

Cu toate acestea, raspunsul nu este nici simplu, nici definitiv, deoarece ambele suporturi au avantajele si dezavantajele lor .

Prin urmare, expertii recomanda implementarea unui model pedagogic mixt in salile de clasa, astfel incat copiii sa se poata bucura atat de un ghiozdan mai usor, dar si de utilizarea manualelor calsice, pentru a facilita invatarea acasa.

Sursa foto: piqsels.com

Articole recomandate

Citeste si despre