Acomodarea cu scoala poate fi mai dificila pentru unii copii. Chiar si dupa ce totul pare in regula si primele luni din clasa I au trecut fara probleme, pot aparea alte complicatii. Afla care sunt solutiile pe care le ai la dispozitie pentru a-ti ajuta copilul atunci cand nu-i place la scoala.
Copiii pot fi foarte abili in a-si manipula parintii, motiv pentru care este important sa tratezi situatia cu diplomatie si sa nu crezi pe loc orice iti spune copilul tau despre experienta scolara. Uneori, micutul poate refuza complet sa-ti dea un motiv pentru care nu-i place scoala, dar cu putina rabdare poti afla care sunt motivele care au dus la crearea acestei situatii.
Care este radacina problemei
In loc sa intrebi copilul "De ce?" atunci cand iti spune ca nu-i place la scoala, poti avea mai mult succes prin a pune intrebari mai specifice. Intreaba-l ce crede despre colegi, despre invatatoare si care sunt partile care ii plac si displac cel mai mult. Odata ce afli mai multe detalii, poti identifica una dintre cele mai des intalnite motive pentru care copilului nu-i place la scoala:
- anxietate;
- singuratate sau excluziune sociala;
- agresivitatea colegilor sau mediu ostil;
- probleme cu invatatoarea;
- obstacole in procesul de invatare.
Odata ce ai o idee despre problemele copilului la scoala, poti incepe sa faci cativa pasi pentru a rectifica situatia.
Cum rezolvi anxietatea copilului
Prezenta mai ales la inceputul clasei I sau la schimbarea colectivului de elevi, anxietatea copilului este de cele mai multe ori intarita de comportamentul parintilor. Cand pleaca spre scoala, atitudinea ta il poate ajuta.
Ureaza-i o zi buna cu un zambet pe buze si spune-i ca se va descurca mai bine decat pana acum. Daca ii spui ca ii stai la dispozitie si ca nu trebuie sa fie speriat, pentru ca poti veni sa-l iei de la scoala daca are o urgenta, ii afectezi increderea in sine si ii dai idei.
Ce poti face cand micutul tau are dificultatile sociale
Uneori, chiar si neintelegerile minore cu unii colegi de clasa care ii sunt prietenii pot face copilul sa vrea sa-i evite. Cand micutul iti povesteste problemele lui de care se simte jenat, cea mai proasta idee este sa suni imediat parintii unui alt copil implicat in situatie. Daca nu si-a facut inca prieteni, incearca sa afli ce activitati ofera scoala in afara orelor standard, pentru a-l incuraja sa relationeze cu copii care au aceleasi interese sau pasiuni.
Solutii pentru situatiile cauzate de agresiune
Atunci cand banuiesti sau stii ca micutul tau este victima unor abuzuri verbale sau chiar fizice ale unor colegi, cea mai buna solutie este sa apelezi la invatatoare. Nu este suficient sa-ti educi copilul sa se apere in astfel de situatii, deoarece poate fi agresat de alti elevi indiferent de atitutinea lui, iar solutia cea mai buna este implicarea personalului didactic.
Relatia dificila cu invatatoarea
Inainte sa te revolti de faptul ca invatatoarea se poarta urat cu copilul tau, pe baza spuselor micului, este important sa discuti si cu cadrul didactic. Copiii se pot simti victimizati de multe ori pe nedrept, dar este bine sa investighezi situatia inainte sa tragi concluzii. Daca totusi stilul de predare al cadrului didactic este complet nepotrivit pentru copilul tau, poti alege sa-l muti intr-o alta clasa.
Probleme de invatare
Atunci cand niciuna dintre explicatiile care implica relatiile sociale ale copilului nu sunt valabile, problema ar putea fi unele nevoi speciale ale micutului tau. Incepi prin a te asigura ca copilul nu are nicio problema de vaz sau de auz care ii poate provoca frustrari la scoala. Chiar daca motivul este ritmul diferit cu care micutul tau invata, nu trebuie sa-ti faci prea multe probleme la inceput. Astfel de diferente sunt normale, insa atunci cand frustrarile copilului continua, poate fi necesara apelarea la unelte ajutatoare pentru nevoile sale specifice de educatie.
Cand sa ceri ajutorul specialistilor?
In cele mai multe cazuri, strategiile de mai sus te pot ajuta sa imbunatatesti experienta scolara a micutului tau, dar atunci cand incepe sa sustina ca este bolnav ca sa nu mearga la scoala, problema poate fi mai grava. Daca aversiunea pentru scoala incepe sa afecteze viata de zi cu zi, poate fi momentul sa apelezi la resursele de consiliere disponibile la scoala sau chiar la un psiholog specializat.